OctaneRender™ 2020.2 RC6

Forums: OctaneRender™ 2020.2 RC6
A forum where development builds are posted for testing by the community.
Forum rules
NOTE: The software in this forum is not %100 reliable, they are development builds and are meant for testing by experienced octane users. If you are a new octane user, we recommend to use the current stable release from the 'Commercial Product News & Releases' forum.

OctaneRender™ 2020.2 RC6

Postby abstrax » Wed Dec 23, 2020 9:49 am

abstrax Wed Dec 23, 2020 9:49 am
Hi all,

This is the 6th and hopefully last release candidate build of Octane 2020.2. Note that this is is still not a production build so please do not use this for production purposes.

This release includes all features which will be part of the final 2020.2 stable release. This includes fixes from issues you reported in previous builds as well as some functional updates according to your feedback.

Should you find any issues with this release please report using this thread so we can make sure we provide you with the best feedback.

Make sure to use a NVIDIA Studio driver with version at least 456.38 on Windows or 455.23 on Linux to use this version. No driver updates are required for macOS 10.13 (CUDA).

This version supports the new NVIDIA Ampere architecture on Windows and Linux. Kepler cards with compute model lower than 3.5 are just supported on macOS.


Changes since OctaneRender 2020.2 RC5:

Improvements:

  • Added blend mode Stamp to the composite texture node.
  • Tweaked appearance and naming of the blend modes of the composite texture node.
  • Added support to import RGB/RGBA vertex attributes from Alembic files. Be aware that the alpha component of RGBA attributes is discarded as in Octane, textures only can produce a spectrum, an RGB color or a greyscale value.
  • Added option to enable/disable imaging and post processing to the render and image AOV output nodes.
  • Added alpha value to color AOV output node.
  • Added additional entries for info passes that can be normalized (under Info passes normalized) to the render AOV output node.

Bugfixes:

  • Fixed issue causing multilayer materials not being sampled correctly when using dirt when RTX is enabled.
  • Fixed layer opacity not affecting the diffuse contribution in direct light calculation which affected the direct diffuse AOV and the denoiser (see viewtopic.php?p=393388#p393388).
  • Fixed network render nodes failing with scenes that contain composite texture nodes.
  • Fixed render stall caused by using RTX + wireframe pass + layered material.
  • Fixed render fail caused by the denoiser running out of GPU memory.
  • Fixed nested dielectric not entering the medium while exiting from a higher priority surface when there are more than 1 entry in the priority list (see viewtopic.php?p=393990#p393990).
  • Fixed transparency issue with meshes showing up inside doubly nested specular material meshes.
  • Fixed universal material not rendering the correct BSDF type when we have a single specular BSDF lobe.
  • Fixed rendering of the gradient texture if the interpolation mode is constant (see viewtopic.php?p=393698#p393698): The problem was that if the input texture has exactly the value of a control point the gradient texture was still evaluating to the color of the next lower control point.
  • Fixed the handling of normal maps with the channel inverter texture node (see viewtopic.php?p=394003#p394003).
  • Fixed evaluation of Input A and Input B of the comparison texture, if used in the normal map channel.
  • Fixed evaluation of the composite texture when used in a normal channel.
  • Fixed non-deterministic placement of chaos texture which depended on the GPU architecture.
  • Fixed direct lighting in scenes with meshes that have more than 1 emitting material (see viewtopic.php?p=394149#p394149).
  • Fixed a bug where the post processing is not applied to Output AOVs if the post processing pass is enabled.
  • Fixed saturate to white settings for output AOVs.
  • Fixed file name label not being initialized correctly for script components in the node inspector.


Downloads

Downloads for Enterprise subscription users:

OctaneRender Enterprise 2020.2 RC6 Standalone for Windows (installer)
OctaneRender Enterprise 2020.2 RC6 Standalone for Windows (ZIP archive)
OctaneRender Enterprise 2020.2 RC6 Standalone for Linux
OctaneRender Enterprise 2020.2 RC6 Standalone for macOS (CUDA)

OctaneRender Enterprise 2020.2 RC6 Node Windows (installer)
OctaneRender Enterprise 2020.2 RC6 Node for Windows (ZIP archive)
OctaneRender Enterprise 2020.2 RC6 Node for Linux
OctaneRender Enterprise 2020.2 RC6 Node for macOS (CUDA)

Downloads for Studio subscription users:

OctaneRender Studio 2020.2 RC6 Standalone for Windows (installer)
OctaneRender Studio 2020.2 RC6 Standalone for Windows (ZIP archive)
OctaneRender Studio 2020.2 RC6 Standalone for Linux
OctaneRender Studio 2020.2 RC6 Standalone for macOS (CUDA)

Happy rendering
Your OTOY team
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is. - Yogi Berra
User avatar
abstrax
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 5286
Joined: Tue May 18, 2010 11:01 am
Location: Auckland, New Zealand

Re: OctaneRender™ 2020.2 RC6 [current 2020.2]

Postby Zay » Wed Dec 23, 2020 11:41 am

Zay Wed Dec 23, 2020 11:41 am
This version crashes in every scene I've tested as soon as it start the denoising.
Win 7 64bit | 3.4GHz I7 | 64GB ram | 2x GTX 1080Ti + 980Ti - driver 461.09| Modo/Blender/ZBrush/Daz/Poser
Zay
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1071
Joined: Sun Jan 17, 2010 2:53 am

Re: OctaneRender™ 2020.2 RC6 [current 2020.2]

Postby Goldorak » Wed Dec 23, 2020 2:25 pm

Goldorak Wed Dec 23, 2020 2:25 pm
Zay wrote:This version crashes in every scene I've tested as soon as it start the denoising.


Will look into this immediately in case there was some issue that QA didn’t catch in the deployment, what system/driver config are you on?
User avatar
Goldorak
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 2287
Joined: Sun Apr 22, 2012 8:09 pm

Re: OctaneRender™ 2020.2 RC6 [current 2020.2]

Postby Zay » Wed Dec 23, 2020 2:27 pm

Zay Wed Dec 23, 2020 2:27 pm
Goldorak wrote:what system/driver config are you on?


Windows 7. Driver 460.79.
Win 7 64bit | 3.4GHz I7 | 64GB ram | 2x GTX 1080Ti + 980Ti - driver 461.09| Modo/Blender/ZBrush/Daz/Poser
Zay
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1071
Joined: Sun Jan 17, 2010 2:53 am

Re: OctaneRender™ 2020.2 RC6 [current 2020.2]

Postby bepeg4d » Wed Dec 23, 2020 3:01 pm

bepeg4d Wed Dec 23, 2020 3:01 pm
Hi Zay,
AI Denoiser is working correctly here, under Win 10.
Can you try with a different driver version?

ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 8386
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: OctaneRender™ 2020.2 RC6 [current 2020.2]

Postby abstrax » Wed Dec 23, 2020 7:26 pm

abstrax Wed Dec 23, 2020 7:26 pm
Zay wrote:
Goldorak wrote:what system/driver config are you on?


Windows 7. Driver 460.79.

I can't reproduce any issues with the denoiser. I tried on Windows 10 (using Pascal, Volta and Turing GPUs) and 7 (using Maxwell, Pascal and Turing GPUs). It works as expected in all cases. The Windows 7 computer has the driver 456.55 installed.

When you say it crashes, does the application/process crash or does rendering fail? Which CPU do you've got?

EDIT: I just installed driver 460.89 on the Windows 7 PC and the denoiser still works. So no idea what might the problem here.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is. - Yogi Berra
User avatar
abstrax
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 5286
Joined: Tue May 18, 2010 11:01 am
Location: Auckland, New Zealand

Re: OctaneRender™ 2020.2 RC6 [current 2020.2]

Postby galleon27 » Thu Dec 24, 2020 12:04 am

galleon27 Thu Dec 24, 2020 12:04 am
There is something wrong with the Reflection Pass with the Hair Material. Its same in 2020.1.5

001.png
Hair Material
002.png
Metallic Material
Win 10 64bit // GTX 3080 + GTX 1080 Ti // 5900x // 64GB // SideFX Houdini // C4D
galleon27
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 125
Joined: Wed Jul 15, 2015 11:55 am

Re: OctaneRender™ 2020.2 RC6 [current 2020.2]

Postby Zay » Thu Dec 24, 2020 1:28 am

Zay Thu Dec 24, 2020 1:28 am
abstrax wrote:EDIT: I just installed driver 460.89 on the Windows 7 PC and the denoiser still works. So no idea what might the problem here.


I did some more tests this morning and think I found the problem. If I disable "Denoising" in preferences for my GTX980Ti GPU, it does not crash. I can render with the GTX980Ti but I can not use it for denoising.
gtx980Ti.JPG


I also installed driver 460.89. Same problem. It will crash if I use all GPUs for denoising. But it renders and denoising fine in previous versions of Octane, so something seems to be changed in this version that breaks denoising for GTX980Ti.
My CPU is i7 3.4GHz 4930K Ivy Bridge-E.

The crash happens at the same time denoising kicks in:
crash.JPG
Win 7 64bit | 3.4GHz I7 | 64GB ram | 2x GTX 1080Ti + 980Ti - driver 461.09| Modo/Blender/ZBrush/Daz/Poser
Zay
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1071
Joined: Sun Jan 17, 2010 2:53 am

Re: OctaneRender™ 2020.2 RC6 [current 2020.2]

Postby hgarrou » Thu Dec 24, 2020 2:38 pm

hgarrou Thu Dec 24, 2020 2:38 pm
I used to have the same problem with prior versions of octane and denoiser. My computer would literally black screen as soon as the ai denoiser kicked in. Believe it or not it was due to the power supply being less than ample. I replaced my power supply with one a few hundred watts more powerful and the denoiser works.

When I swap the power supply back it would crash again.

Hope this helps.
hgarrou
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 52
Joined: Thu Jul 05, 2018 4:31 pm

Re: OctaneRender™ 2020.2 RC6 [current 2020.2]

Postby Zay » Thu Dec 24, 2020 2:46 pm

Zay Thu Dec 24, 2020 2:46 pm
hgarrou wrote:I used to have the same problem with prior versions of octane and denoiser. My computer would literally black screen as soon as the ai denoiser kicked in. Believe it or not it was due to the power supply being less than ample. I replaced my power supply with one a few hundred watts more powerful and the denoiser works.

When I swap the power supply back it would crash again.

Hope this helps.


If I render with only the GTX980Ti, it does the same. And it wouldn't explain why every other version works than this one.
Win 7 64bit | 3.4GHz I7 | 64GB ram | 2x GTX 1080Ti + 980Ti - driver 461.09| Modo/Blender/ZBrush/Daz/Poser
Zay
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1071
Joined: Sun Jan 17, 2010 2:53 am
Next

Return to Development Build Releases


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

Fri Jun 18, 2021 10:09 pm [ UTC ]