Octane OCM Export v1.0

Forums: Octane OCM Export v1.0
SketchUp Integrated Plugin (Integrated Plugin maintained by OTOY)

Octane OCM Export v1.0

Postby TIG » Wed May 04, 2011 2:34 pm

TIG Wed May 04, 2011 2:34 pm
This is the first release of a new toolset 'Octane OCM Export'
OctaneOCMexporter.zip
(3.8 KiB) Downloaded 292 times

Unzip the .rb file and put it into Plugins...

    (c) 2011 TIG
    All Rights Reserved.
    THIS SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS" AND WITHOUT ANY EXPRESS OR IMPLIED
    WARRANTIES, INCLUDING,WITHOUT LIMITATION, THE IMPLIED WARRANTIES OF
    MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

    Plugins folder > OctaneOCMexporter.rb

    Usage:

    Menu File > Octane OCM Export... > Camera
    or Ruby Console type: OctaneOCM::Camera.export
    If options are available a dialog opens and you can choose from
    <Current_View>, <Current_Scene> or any other Scene tab-name listed.
    It exports the camera data from the SKP Scene into an OCM file
    suitable to import into an Octane OCS. The file is saved with the model.
    It is named thus "../ModelName[Camera_SceneName].ocm".
    Spaces and Non-ASCII characters are made into '_' in Model/Scene names.
    It includes:-
    eye [pos] [as xyz]
    target [as xyz]
    up [as xyz]
    fov [degrees]

    Menu File > Octane OCM Export... > Sun
    or Ruby Console type: OctaneOCM::Sun.export
    If options are available a dialog opens and you can choose from
    <Current_View>, <Current_Scene> or any other Scene tab-name listed.
    It exports the sun data from the SKP Scene into an OCM file
    suitable to import into an Octane OCS. The file is saved with the model.
    It is named thus "../ModelName[Sun_SceneName].ocm".
    Spaces and Non-ASCII characters are made into '_' in Model/Scene names.
    It includes:-
    sundir [vector]
    longitude [degrees]
    latitude [degrees]
    day [1-31]
    month [1-12]
    hour [0-24.000]
    gmtoffset [0-24]
    northoffset [0-1.0, i.e. North-angle as proportion of 360]

    Donations:
    by PayPal to info @ revitrev.org

    Version:
    1.0 20110504 First issue.

This allows you to export OCM files of the camera and sun data separately from different scenes and then import them into the existing project's OCS without needing to re-export its SKP geometry again...

Feedback please...
TIG
User avatar
TIG
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 536
Joined: Wed May 12, 2010 1:25 pm

Re: Octane OCM Export v1.0

Postby redmotion » Tue May 10, 2011 11:42 am

redmotion Tue May 10, 2011 11:42 am
Great job. Thanks for making this, its really helpful on heavy scenes.

I can't give you any genuinely helpful feedback immediately but with a brief attempt at using it, it seemed to work fine. (I cannot advise on accuracy of camera, but will certainly be able to when the next project occurs.)

My only comments might be ability to choose a destination folder and file name for the ocm, but I'm sure you're considering this for a future update anyway.

Thanks again!
win 7 64 | q6600 | 4gb ram | gtx 260 [196] | driver nvidia 197.13 | SketchUp7 | Softimage 2010
win 7 64 | i5-2500k | 16gb | gtx 570 | driver 275.33 | SketchUp8 Pro
User avatar
redmotion
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 44
Joined: Fri Apr 23, 2010 8:05 pm

Re: Octane OCM Export v1.0

Postby juan » Wed Jul 27, 2011 11:57 am

juan Wed Jul 27, 2011 11:57 am
hi i would like to know if this pligin works with 3d max, or how to make it work.

thanks!
Portfolio: http://www.tres31.com/site/

http://www.flickr.com/photos/tres31/



sr2 mobo / dual Xeon E5620 3.2Ghz / geforce gtx 480 + geforce 580 3gb msi twin frozr III / 20gb RAM
juan
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 61
Joined: Tue Feb 16, 2010 12:50 am

Re: Octane OCM Export v1.0

Postby TIG » Wed Jul 27, 2011 12:13 pm

TIG Wed Jul 27, 2011 12:13 pm
This is a Sketchup only tool :(

It's designed to run from within Sketchup and export the SKP's current camera and/or lighting setting in a format that can be used with an existing OCS, without you having to re-export the SKP's geometry - i.e. a quick tweak to a few settings rather than a slower export of everything etc...
So, it is not compatible with any other program, and it could not readily be made so. :cry:

I suggest you pose the question on the 3ds forum and see if there is anything similar available...
TIG
User avatar
TIG
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 536
Joined: Wed May 12, 2010 1:25 pm

Re: Octane OCM Export v1.0

Postby archigrafix » Fri Jul 29, 2011 12:29 pm

archigrafix Fri Jul 29, 2011 12:29 pm
Hum hum! it seems to work fine for me but when I import camera node in Octane how did I make it the "active" camera in the scene???
I have to admit that all this node stuff in Octane is a bit weird for me and there's not much doc or tut on the subject no?
may you help, or show me links related to this subject?
archigrafix
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 201
Joined: Tue Jan 26, 2010 5:37 pm
Location: FRANCE

Re: Octane OCM Export v1.0

Postby archigrafix » Fri Jul 29, 2011 2:13 pm

archigrafix Fri Jul 29, 2011 2:13 pm
Ok TIG testing I get to know how to connect camera to the right node and it works fine.
however I get a problem with the camera move on a certain simple model.
When I export from SU camera is ok, but as soon as I move (pan or Zoom) the object desappear. Tried everything: reset camera, recenter view and camera zoom picking. but no way. The only thing little special in this model, is it is far from the Origin xyz (no that much however= 250meters)
Any idea why?
archigrafix
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 201
Joined: Tue Jan 26, 2010 5:37 pm
Location: FRANCE

Re: Octane OCM Export v1.0

Postby TIG » Fri Jul 29, 2011 3:34 pm

TIG Fri Jul 29, 2011 3:34 pm
Is your original [exported] SKP model placed near to the Sketchup origin [0,0,0] ?
If not, then when you come to change the OCS camera it can jump wildly as you are far from the OCS origin... :?
TIG
User avatar
TIG
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 536
Joined: Wed May 12, 2010 1:25 pm

Re: Octane OCM Export v1.0

Postby remon_v » Fri Jul 29, 2011 6:20 pm

remon_v Fri Jul 29, 2011 6:20 pm
wow this is great... whish I had this for Modo aswell.
@ archigrafix, you should try and work with rendertargets.
a tutorial by Radiance about rendertargets:
http://www.refractivesoftware.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=7300

and here's alot of tutorials by Radiant, he also has a tutorial about rendertargets:
http://www.youtube.com/user/MTimtam
Win7 Pro x64, Phenon II 940, 8 GB, Geforce 470 - Modo, Zbrush
remon_v
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 153
Joined: Mon May 31, 2010 6:48 am
Location: Breda - The Netherlands

Re: Octane OCM Export v1.0

Postby archigrafix » Mon Aug 01, 2011 4:11 pm

archigrafix Mon Aug 01, 2011 4:11 pm
thanx remon
I know about rendertarget but it's for last (beta) version of Octane...for now I get the previous stable one..! ;)
thanx
archigrafix
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 201
Joined: Tue Jan 26, 2010 5:37 pm
Location: FRANCE

Return to SketchUp


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Sun Aug 25, 2019 1:21 am [ UTC ]