OctaneRender 3 for AutoCAD [TEST and STABLE]

Forums: OctaneRender 3 for AutoCAD [TEST and STABLE]
Autodesk AutoCAD (Integrated Plugin developed by OTOY, maintained by Paul Kinnane)

Moderator: face_off

OctaneRender 3 for AutoCAD [TEST and STABLE]

Postby face_off » Tue Jan 27, 2015 11:45 am

face_off Tue Jan 27, 2015 11:45 am
This is the recommended thread for downloading, and posting any questions, suggestions or support queries for OctaneRender for AutoCAD TEST and STABLE releases.

AutoCAD Version
The plugin requires AutoCAD 2019 Windows 64bit.

Nvidia Driver Version
This release requires Nvidia drivers 392.x or later.

Network Rendering
For Network Rendering, you must use the Octane slave release from the Octane Standalone installer which matches the exact Octane version of the plugin you are using.

If you have a support issue, pls provide the following information:
- Operating System (ie. Win XP, Vista, 7, 8)
- 32 or 64 bit
- Amount of RAM
- Graphics Card(s) - model (ie. GTX 580, 3GB)
- Nvidia driver version
- AutoCAD version and build number
- OctaneRender for AutoCAD version (ie. 1.20.1.10)

For more information...
- Specific Octane 2.0 features in this plugin http://render.otoy.com/manuals/AutoCAD/?page_id=661
- Read the on-line manual
- Read the FAQ
- Post your question on this forum thread

Limitations
Refer to the on-line manual

Download Links

Current STABLE build (Octane 3.08.5)
- Regular - OctaneRender for AutoCAD 2019 3.08.5.25 (64 bit)
- Demo - OctaneRender for AutoCAD 2019 3.08.5.25 (64 bit)

Previous STABLE build (Octane 3.07)
- Regular - OctaneRender for AutoCAD 2018 3.7.0.22 (64 bit)
- Regular - OctaneRender for AutoCAD 2017 3.7.0.22 (64 bit)
- Regular - OctaneRender for AutoCAD 2015 & 2016 3.7.0.22 (64 bit)
- Regular - OctaneRender for AutoCAD 2014 3.7.0.22 (64 bit)

Release Notes

3.08.5.25 (18-Oct-2018)
- Compiled with Octane 3.08.5
- Fixed AutoCAD 2019 exception

3.08.3.24
- Compiled with Octane 3.08.3
- Fixed pause state being lost when restarting a completed render
- NOTE: LiveDb materials containing OSL nodes will not load into the plugin correctly, as the plugin does not currently support OSL Projection or Texture nodes. Instead, copy these materials into the clipboard from Octane Standalone and paste them into a NodeGraph material in the plugin

3.08.1.23 (16-May-2018)
- Compiled with Octane 3.08.1 (see https://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=63219 for details)
- Added Toon and Metallic materials
- Toon shading only works in Camera Light toon lighting mode
- Added Custom Lut pin to the Imager node. Load .cube file into this node
- Changed the plugin version number to make it clearer which Octane release it uses
- Added support for AutoCAD 2019, and removed support for all prior versions of AutoCAD (due to a bug in those AutoCAD SDK versions)

3.7.0.22 (9-Nov-2017)
- Compiled with Octane 3.07

3.7.0.21 (28-Sep-2017)
- Compiled with Octane 3.07 TEST 6
- Fixed a geometry loading error that was arising when loading geometry created via AutoCAD plugins

3.6.4.19 (16-Jul-2017)
- Compiled with Octane 3.06.4
- Added AutoCAD 2018 support

3.6.5.18 (23-Apr-2017)
- Compiled with Octane 3.06. See https://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=24&t=60014 for details

3.5.2.17 (2-Jan-2017)
- Compiled with Octane 3.05.2

3.4.3.17 (3-Nov-2016)
- Compiled with Octane 3.04.3

3.4.2.17 (31-Oct-2016)
- Compiled with Octane 3.04.2

3.4.1.17 (23-Oct-2016)
- Compiled with Octane 3.04.1
- Added additional pins to the Falloff Map node as per Octane 3.04
- Added Direct Lighting Kernel AO Texture as per Octane 3.04

3.3.4.16 (5-Sep-2016)
- Compiled with Octane 3.03.4

3.3.3.16 (12-Aug-2016)
- Compiled with Octane 3.03.3

3.2.0.16 (19-Jun-2016)
- Compiled with Octane 3.02

3.1.1.16 (13-Jun-2016)
- Compiled with Octane 3.01.1
- The Maximum value of the Power of Image maps for Bump maps is now 10
- You can now disconnect the Medium from the Environment Medium pin
- Added new authentication settings window which can be used to activate, and de-activate the plugin

3.0.20.15 (26-May-2016)
- Compiled with Octane 3.0 (3.0.20)
- Fixed issue where the Reflections shadow pass was not working
- If you have ticked "Use offline licensing on this computer" when authenticating the plugin, you can now click the Deactive button on the OctaneLive tab to de-activate the plugin license
- "Int" nodes can no longer be converted to "Int Resolution" nodes

3.0.10.14
- Compiled with Octane 3 alpha 10 (3.0.10). This means that Render Region is working again, plus many other changes (refer to the Octane Standalone 3 Alpha 10 thread for details)
- Username and password is now not entered or stored in the authentication panel
- Visible Environment pin added to the Rendertarget
- IMPORTANT: There is an issue where some Nurbs Surfaces polygons are not being provided by AutoCAD in a valid state. This problem was introduced in AutoCAD 2015. This has been reported to Autodesk, and they are currently investigating the problem.

3.0.6.13 (2-May-2016)
- Compiled with Octane 3.0 alpha 6. Note the minimum Nvidia driver required is 353

3.0.1.13
- Compiled with Octane 3.0.1 (Octane 3 alpha 2)
- Added Medium and Medium Radius to the Daylight and Texture Environment settings
- Added new Render Passes
- Removed "Ambient" and "Sample Environment" GI Modes from the Direct Light kernel
- Added Deep Image settings to the kernel settings
- Added Baking Camera. The Baking Group Id's cannot be set - so you will need to only render the geometry you want to bake texturemaps for

2.24.2.12
- Compiled with Octane 2.24.2

2.24.1.12
- Compiled with Octane 2.24.1

2.24.0.12
- Compiled with Octane 2.24
- Added Help button to the Setup form which opens the plugin manual

2.23.2.11
- Compiled with Octane 2.23.2
- Added Scale Textures option on the Octane material panel to scale all texturemaps and procedural textures for the given material simultaneously

* Limitation: the Octane Viewport does not update while the Color Chooser or Scale Texturemaps dialogs are open

2.22.2.10
- Fixed exception when reading camera pins from a saved scene.

2.22.2.9
- Compiled with Octane 2.22.2. Refer to Octane 2.22.2 Standalone release notes for details.
- Pin changes to the Thin Lens and Panoramic camera stereo settings
- Added support for AutoCAD 2016 (uses the same installer as 2015)
- Removed support for AutoCAD 2013
* IMPORTANT: In AutoCAD 2016 the plugin Setup window does not open docked to the main UI panel, and does not remember it's size. I believe that this is an AutoCAD bug, and have reported it to Autodesk.

2.22.0.8
- Compiled with Octane 2.22, so includes all Octane 2.21 and 2.22 changes (see Octane Standalone release notes for details)
- Added Light Passes (you can now assign a Light Pass to each Emitter, and then view each light pass as a Render Pass).
- Added Out-of-Core Textures to the Devices tab - where texturemaps can now be stored in CPU/Motherboard RAM if graphic card VRAM is full. Enabling this sets the RAM limit to your total RAM amount.
- Added "Cube Map" project type to the Spherical Camera
- You can now adjust the new Focal Length slider in the Thinlens Camera to adjust the Aperture

Paul
Last edited by face_off on Thu Oct 18, 2018 4:16 am, edited 2 times in total.
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13366
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

Re: OctaneRender for AutoCAD 2.20 [TEST]

Postby face_off » Tue Jan 27, 2015 11:51 am

face_off Tue Jan 27, 2015 11:51 am
Release notes for 2.20.0.7 are:

2.20.0.7
- Compiled with Octane 2.20 (see Octane Standalone for details)
- Added Tooltips to the Octane pins for all nodes in the Setup and Material trees
- Added Materials tab menu options to Copy Material To Clipboard and Paste Material From Clipboard - to allow copy/paste of materials between the plugin and other Octane plugins or Octane Standalone
- Added Polygon Side texture node (see Octane Standalone 2.14 release notes for details)
- Any embedded texturemap files found when importing an ORBX will now be extracted into the LiveDb texturemap folder

Paul
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13366
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

Re: OctaneRender for AutoCAD 2.20 [TEST]

Postby guillerodriguezv » Sun Feb 08, 2015 7:34 pm

guillerodriguezv Sun Feb 08, 2015 7:34 pm
Thanks... Testing. Just a question Paul. What do u need to support AEC objects ???

Regards

Guillermo
Laptop- Win 10 64- 32 Gig GTX 880m 8 Gig - Desktop Win 10 64- 16 Gig GTX 980 ti 8 Gig
User avatar
guillerodriguezv
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 77
Joined: Sun Nov 04, 2012 4:32 pm
Location: Nicaragua

Re: OctaneRender for AutoCAD 2.20 [TEST]

Postby face_off » Sun Feb 08, 2015 9:24 pm

face_off Sun Feb 08, 2015 9:24 pm
What do u need to support AEC objects ???
Hi Guillermo. The AutoCAD API does not provide any geometry extraction functions for AEC objects - so it's not currently possible to obtain any info on them. To resolve this, Autodesk would need to add functions to obtain the vertices, or (this is my hope....) Autodesk provide a way to extract the entire scene via a single interface (as they have done for Revit (since Revit 2014) and Inventor. Maybe in AutoCAD 2015?

Paul
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13366
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

Re: OctaneRender for AutoCAD 2.20 [TEST]

Postby guillerodriguezv » Mon Feb 09, 2015 1:23 pm

guillerodriguezv Mon Feb 09, 2015 1:23 pm
face_off wrote:
What do u need to support AEC objects ???
Hi Guillermo. The AutoCAD API does not provide any geometry extraction functions for AEC objects - so it's not currently possible to obtain any info on them. To resolve this, Autodesk would need to add functions to obtain the vertices, or (this is my hope....) Autodesk provide a way to extract the entire scene via a single interface (as they have done for Revit (since Revit 2014) and Inventor. Maybe in AutoCAD 2015?

Paul


Ok Paul I understand... Is there a way to ask Autodesk for that geometry extraction funtions for AEC objects or it is up to them to bring it on Autocad??? Maybe if we ask they can provide it... :roll: At the end it is just to make the plugin with full support for any kind of objects and make the job for more fluid. :P
Regards and the plugin is fantastic anyway

Guillermo
Laptop- Win 10 64- 32 Gig GTX 880m 8 Gig - Desktop Win 10 64- 16 Gig GTX 980 ti 8 Gig
User avatar
guillerodriguezv
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 77
Joined: Sun Nov 04, 2012 4:32 pm
Location: Nicaragua

Re: OctaneRender for AutoCAD 2.20 [TEST]

Postby face_off » Tue Feb 10, 2015 10:36 am

face_off Tue Feb 10, 2015 10:36 am
Is there a way to ask Autodesk for that geometry extraction funtions for AEC objects or it is up to them to bring it on Autocad??? Maybe if we ask they can provide it... :roll: At the end it is just to make the plugin with full support for any kind of objects and make the job for more fluid.
Hi Guillermo. My feeling is that there is a very long cycle (years?) for making a request and then having it implemented. My best guess is that Autodesk would provide an alternate way to directly extract scene geometry (as they have done with Revit and Inventor), which would include AEC objects, before they would build support for just AEC objects. So, yes, it is worth putting a feature request in for AEC geometry access, however I suspect the probability of it being implemented would be low, and some other access method would become available in the meantime.

Paul
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13366
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

Re: OctaneRender for AutoCAD 2.20 [TEST]

Postby guillerodriguezv » Thu Mar 12, 2015 1:16 pm

guillerodriguezv Thu Mar 12, 2015 1:16 pm
Hi Paul,

Are you planning to update the plugin with new features like out of the core feature ??? It would be interesting ...

Thanks

Guillermo
Laptop- Win 10 64- 32 Gig GTX 880m 8 Gig - Desktop Win 10 64- 16 Gig GTX 980 ti 8 Gig
User avatar
guillerodriguezv
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 77
Joined: Sun Nov 04, 2012 4:32 pm
Location: Nicaragua

Re: OctaneRender for AutoCAD 2.20 [TEST]

Postby face_off » Thu Mar 12, 2015 8:07 pm

face_off Thu Mar 12, 2015 8:07 pm
Are you planning to update the plugin with new features like out of the core feature ??? It would be interesting ...
Yes Guillermo. I was going to do another change (internal to the plugin) at the same time, which was not working 100% with the current Octane 1.21.1 library - so I will wait for the next Octane release before adding Out of Core textures.

Paul
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13366
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

Re: OctaneRender for AutoCAD 2.20 [TEST]

Postby guillerodriguezv » Tue Mar 24, 2015 4:23 pm

guillerodriguezv Tue Mar 24, 2015 4:23 pm
Hi Paul,
I see that new features are coming in the Octane Stand Alone hopes that it will be implement in some near future in Autocad Plugin, another new is that Autocad 2016 is out, I am testing it right now so if you want to give it a try with the Autocad Plugin I can help, again I hope that it can handle the geometry to extract AEC objects :? .

Regards

Guillermo
Laptop- Win 10 64- 32 Gig GTX 880m 8 Gig - Desktop Win 10 64- 16 Gig GTX 980 ti 8 Gig
User avatar
guillerodriguezv
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 77
Joined: Sun Nov 04, 2012 4:32 pm
Location: Nicaragua

Re: OctaneRender for AutoCAD 2.20 [TEST]

Postby face_off » Tue Mar 24, 2015 8:50 pm

face_off Tue Mar 24, 2015 8:50 pm
Hi Guillermo

I am downloading AutoCAD2016 (and it's API) at the moment to test. The new API features are discussed at http://through-the-interface.typepad.com/through_the_interface/2015/03/autocad-2016-for-developers.html - but there is no mention of AEC objects. However I will do more investigation in the next day or so to find out more. That link implies that you can run AutoCAD2015 plugins in 2016, so in theory you should be able to use the OctaneRender for AutoCAD plugin in 2016 (but you may need edit the PackageContents.xml file (at a guess, change SeriesMax="R20.0" to "21.0").

Paul
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13366
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia
Next

Return to Autodesk AutoCAD


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Mon Aug 19, 2019 8:41 pm [ UTC ]