OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Forums: OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)
Rhino 3D (Export script developed by SamPage; Integrated Plugin developed by Paul Kinnane)

Moderator: face_off

OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Postby face_off » Thu Aug 15, 2019 8:51 am

face_off Thu Aug 15, 2019 8:51 am
This is the recommended thread for downloading, and posting any questions, suggestions or support queries for OctaneRender for Rhino - TEST and STABLE releases.

SOLUTIONS TO COMMON ISSUES

1) Make sure your NVIDIA drivers are up to date.

2) Make sure you have the latest Rhino Service Release installed.

3) If you get a "Package not compatible" error when installing the plugin, please follow the instructions at https://wiki.mcneel.com/rhino/5/rhi-problems -> "Package not compatible".

4) If you get an "Unable to load OctaneRenderForRhino.rhp plugin: initialization failed" error when starting the plugin, delete the HKEY_CURRENT_USER\Software\McNeel\Rhinoceros\6.0\Plug-Ins\F109BD23-4CF3-4C0B-9F83-06BE474B0152 and HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\McNeel\Rhinoceros\6.0\Plug-Ins\F109BD23-4CF3-4C0B-9F83-06BE474B0152 registry entries using Regedit and then reinstall the plugin.

If the above does not resolve the problem, then delete HKEY_CURRENT_USER\Software\McNeel\Rhinoceros from the registry.

5) If you get an "OctaneRender for Rhino not activated." error when rendering via the Rhino->Render->Render menu, open the plugin Setup window via the OctaneRenderForRhino command, or by adding the plugin panel to the Rhino Properties window as per https://docs.otoy.com/RhinoH/RhinoPluginManual.htm#Rhinoceros/InstallationofthePluginintoRhinoceros.htm.

6) Cuda error 999 - failed to load shader code: Multiple definition of 'cpSptStatistics' in 'cuda_teturemode' means that your plugin version is too old for the Nvidia drivers that are installed, so update to the latest version of the plugin

7) The Octane Viewport does not appear after clicking the Open Viewport button. This occurs when the Viewport was previous closed on a second monitor, or off the current screen. To resolve this, delete the plugin configuration file config.xml as per https://docs.otoy.com/RhinoH/RhinoPluginManual.htm#Rhinoceros/Configuration.htm.


Rhino Version
This version requires Rhino6, SR19 or later on Windows. MacOSX is not currently supported.

To use this version, you need a GPU of compute model 3.0 or higher. Support for Fermi GPUs (like GTX 4xx and 5xx) has been dropped. Also make sure you use a driver of version 387 or higher and if you are working on Mac OS that have a CUDA driver installed that supports at least CUDA 9.1.

Network Rendering
For Network Rendering, you must use the Octane slave release from the Octane Standalone installer which matches the exact Octane version of the plugin you are using. This version matches OctaneRender Standalone 2019.1.

Support Issues
If you have a support issue, pls provide the following information:
- Operating System (ie. Win XP, Vista, 7, 8)
- 32 or 64 bit
- Amount of RAM
- Graphics Card(s) - model (ie. GTX 580, 3GB)
- Nvidia driver version
- Rhino version and build number
- OctaneRender for Rhino version (ie. 2.0.10.8)

For more information
- Watch Iceglance's quickstart tutorial http://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=51&t=36299
- Read the on-line manual
- Watch the "Getting Started" video http://vimeo.com/73202740
- Post your question on this forum thread
- To learn more about the new features and improvements of OctaneRender 4, please check out our blog post.

Known Issues
- Prior to rendering a Sun Study, Flythru Animation or Bongo Animation, you must select the Perspective Viewport in Rhino that the animation uses

Download Links

Current STABLE build (Octane 2019.1.4)


Previous STABLE build (Octane 2019.1.3)


Release Notes

2019.1.4.115 (13-Nov-2019)
- Compiled with Octane 2019.1.4

2019.1.3.115 (04-Nov-2019)
- Compiled with Octane 2019.1.3
- Fixed exception being displayed when rendering in Octane via the Rhino Render menu prior to opening the OctaneRender panel
- Added additional checks to ensure the Viewport is visible on a screen after using two monitors

2019.1.1.114 (27-Sep-2019)
- Compiled with Octane 2019.1.1
- Fixed issue related to Duplicating an Octane NodeGraph material
- The plugin will now try to set the Octane Material color in Rhino Renderer viewport with using nested RGB Color nodes. Only one color will be returned, so this will not mix colors, etc.
- Fixed issue where the Rhino ground plane Y Coordinate was not being set in Octane
- The plugin will now check if there is a new version available. This check occurs once per day.

2019.1.0.113 (28-Aug-2019)
- Compiled with Octane 2019.1 RC5
- Fixed Octane Log errors being generated from "Experimental support for providing material previews in the Rhino Rendered view for NodeGraph materials."

2019.1.0.112 (15-Aug-2019)
- Compiled with Octane 2019.1 RC3
- Added 5 new Material Layer nodes from Octane 2019.1
- Added the Vertex Displacement node from Octane 2019.1
- Added Composite, Layered and Shadow Catcher material nodes from Octane 2019.1
- Added the Round Edges node from Octane 2019.1. Any previous Octane version Rounded Edge Radius settings on material will be lost
- Added Layer pins to the Diffuse, Glossy, Specular, Metallic and Universal material nodes
- Added Up-Sampler pins to the Imager node
- Changes for HDR Light Studio support
- Experimental support for Rhino Clipping Planes. IMPORTANT: Only the FIRST clipping plane detected by the plugin will be applied. Other clipping planes will be ignored. Clipped meshes are not updated when Live Mesh object are moved, so you need to Refresh if you move a mesh item or clipping plane.
- Experimental support for providing material previews in the Rhino Rendered view for NodeGraph materials.

Paul
Last edited by face_off on Wed Nov 13, 2019 4:55 am, edited 14 times in total.
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13568
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

Re: OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Postby franchais » Mon Aug 19, 2019 1:04 am

franchais Mon Aug 19, 2019 1:04 am
Thanks for the update Paul!

I've tested the clipping plane out, still seems abit buggy as not all of my objects were cut by the clipping plane in the octane viewport.
Anyways great start!

Also would it be possible to make the cut/clipped areas blacked out? or an option to black it out.
At the moment it's showing as a hollowed out wall with sunlight going through

K
I7 2600k | EVGA gtx 680 FTW 4gb | Win 7 x64 | 16gb RAM
franchais
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 93
Joined: Fri Mar 02, 2012 2:44 pm

Re: OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Postby face_off » Mon Aug 19, 2019 3:11 am

face_off Mon Aug 19, 2019 3:11 am
At the moment it's showing as a hollowed out wall with sunlight going through
I don't think this is possible, as Rhino is not returning faces for the clipped areas.

In checking this, I noticed that "- Experimental support for providing material previews in the Rhino Rendered view for NodeGraph materials." is causing Octane Log errors, which I will fix in the next release.

Paul
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13568
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

Re: OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Postby fabrizio_s » Thu Aug 22, 2019 8:06 pm

fabrizio_s Thu Aug 22, 2019 8:06 pm
Hi Paul,
If I assign a material when rendering window is open an error window appears

bye
Attachments
printscreen-2019-aug-22-002.jpg
fabrizio_s
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 343
Joined: Fri Feb 03, 2017 12:14 pm

Re: OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Postby face_off » Fri Aug 23, 2019 11:22 am

face_off Fri Aug 23, 2019 11:22 am
If I assign a material when rendering window is open an error window appears
Hi Fabrizio. This is the error I mentioned at
In checking this, I noticed that "- Experimental support for providing material previews in the Rhino Rendered view for NodeGraph materials." is causing Octane Log errors, which I will fix in the next release.


Paul
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13568
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

Re: OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Postby fabrizio_s » Fri Aug 23, 2019 2:48 pm

fabrizio_s Fri Aug 23, 2019 2:48 pm
Hi Paul,
sorry I hadn't read it

bye
fabrizio_s
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 343
Joined: Fri Feb 03, 2017 12:14 pm

Re: OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Postby face_off » Wed Aug 28, 2019 2:43 am

face_off Wed Aug 28, 2019 2:43 am
I have updated the installers at the top of this thread with:

2019.1.0.113
- Compiled with Octane 2019.1 RC5
- Fixed Octane Log errors being generated from "Experimental support for providing material previews in the Rhino Rendered view for NodeGraph materials."

Thanks

Paul
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13568
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

Re: OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Postby face_off » Fri Sep 27, 2019 7:04 am

face_off Fri Sep 27, 2019 7:04 am
I have updated the installers at the top of this thread with:

2019.1.1.114
- Compiled with Octane 2019.1.1
- Fixed issue related to Duplicating an Octane NodeGraph material
- The plugin will now try to set the Octane Material color in Rhino Renderer viewport with using nested RGB Color nodes. Only one color will be returned, so this will not mix colors, etc.
- Fixed issue where the Rhino ground plane Y Coordinate was not being set in Octane
- The plugin will now check if there is a new version available. This check occurs once per day.

Paul
Win7/Win10/Mavericks/Mint 17 - GTX550Ti/GT640M
Octane Plugin Support : Poser, ArchiCAD, Revit, Inventor, AutoCAD, Rhino, Modo, Nuke, DAZ Studio
Pls read before submitting a support question
User avatar
face_off
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 13568
Joined: Fri May 25, 2012 10:52 am
Location: Adelaide, Australia

UI wish

Postby v-cube » Fri Sep 27, 2019 4:24 pm

v-cube Fri Sep 27, 2019 4:24 pm
Hi Paul,
I have a little bit of time on my hands so expect a few wishes in the next days ;-)

so lets start with something comperativly small ( I hope...)

when editing complex material I have to do a lot of vertical scrolling in the ME ... I am not able to resize the node area (please see attached pic)

Can you rework that?

UI- problems.jpg
4 machines, each with 1 X1070 GTX and 1 X1080 Gtx cards core i7, 32 GB RAM http://www.v-cube.de
User avatar
v-cube
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 400
Joined: Fri Jul 22, 2011 11:02 am
Location: Aachen, Germany

Re: OctaneRender 2019 for Rhino (TEST and STABLE)

Postby franchais » Sun Sep 29, 2019 11:35 pm

franchais Sun Sep 29, 2019 11:35 pm
Hi Paul, with the new "OctaneRender for Rhino6 2019.1.1.114" release, will there be a plugin available for regular license?
I7 2600k | EVGA gtx 680 FTW 4gb | Win 7 x64 | 16gb RAM
franchais
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 93
Joined: Fri Mar 02, 2012 2:44 pm
Next

Return to Rhinoceros 3D


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Wed Nov 20, 2019 5:33 pm [ UTC ]