Instancing / Forest Pro

Forums: Instancing / Forest Pro
SketchUp Integrated Plugin (Integrated Plugin maintained by OTOY)

Re: Instancing / Forest Pro

Postby fuzzybro » Fri Jun 13, 2014 11:21 pm

fuzzybro Fri Jun 13, 2014 11:21 pm
RobSteady wrote:Is this working for 3ds Max?


.ocs instancing? I think it's not 'cause it's SketchUp only feature.
User avatar
fuzzybro
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 562
Joined: Mon Jun 03, 2013 7:10 am
Location: Los Angeles, California

Re: Instancing / Forest Pro

Postby Jorgensen » Sat Jun 14, 2014 8:48 pm

Jorgensen Sat Jun 14, 2014 8:48 pm
hi fuzzybro

here is a small test. I think I do it the same way as you, but it seems that it wont work.
Attachments
1.gif
HOME octane standalone v3.07 | octane plugin for sketchup 3.07.0.14 | sketchup pro 2017 17.2.2555 64 bit | windows 10 pro 10.015063 build 15063 | i7-6700k @4.0 GHz | 32gb ram | 2x gtx 1070 | nvidia driver 382.33
Jorgensen
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 872
Joined: Sun Jun 30, 2013 10:53 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby ppoublan » Sun Jun 15, 2014 7:09 am

ppoublan Sun Jun 15, 2014 7:09 am
Hi Jorgensen,
Not sure but I think that in your video, you are scaling objects that are inside your sketchup component.
This has no effect as Octane ignore what inside (this is the goal of the proxy/ghost method).
You should scale the component itself, not what it contains.
Yours
Pascal
ppoublan
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 56
Joined: Fri Nov 18, 2011 8:47 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby Jorgensen » Sun Jun 15, 2014 7:38 am

Jorgensen Sun Jun 15, 2014 7:38 am
Hi Pascal

You're right I did scale inside the component. So now it works.

But how does one scale a forest with 100+ trees?

I don't know if it's possible, but could this be possible?
- scaling the component on outside, scale only the 'attached' proxy
- scaling inside the component scales all proxies.

Thank :-)
HOME octane standalone v3.07 | octane plugin for sketchup 3.07.0.14 | sketchup pro 2017 17.2.2555 64 bit | windows 10 pro 10.015063 build 15063 | i7-6700k @4.0 GHz | 32gb ram | 2x gtx 1070 | nvidia driver 382.33
Jorgensen
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 872
Joined: Sun Jun 30, 2013 10:53 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby ppoublan » Sun Jun 15, 2014 3:56 pm

ppoublan Sun Jun 15, 2014 3:56 pm
But how does one scale a forest with 100+ trees?

There are many tools for SU that can place/rotate/scale components.
- Integrated into 3D Tree Maker, you have the Make Grass feature, or duplicate feature that can be used with any tree template, to place multiple items on a surface
- but also Makefur, CLF Repeat copy, and many others, can do that.
so you only have to link once your component with Octane ocs/obj, and then you can make as many instances as you want within SU.
less than 10 clicks to create this :
Capture.JPG
ppoublan
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 56
Joined: Fri Nov 18, 2011 8:47 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby Jorgensen » Sun Jun 15, 2014 8:35 pm

Jorgensen Sun Jun 15, 2014 8:35 pm
Thanks ppoublan

I will look into the plugins :-)

Thanks
HOME octane standalone v3.07 | octane plugin for sketchup 3.07.0.14 | sketchup pro 2017 17.2.2555 64 bit | windows 10 pro 10.015063 build 15063 | i7-6700k @4.0 GHz | 32gb ram | 2x gtx 1070 | nvidia driver 382.33
Jorgensen
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 872
Joined: Sun Jun 30, 2013 10:53 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby neo83_gr » Mon Jun 16, 2014 8:36 am

neo83_gr Mon Jun 16, 2014 8:36 am
Instancing in SU was never easier!I did that with 3 tree models and 4 grass models. Using instances before the plugin was taking a lot more time. I'm very excited, it's like a dream comes true! :D :D
Attachments
2_2.jpg
neo83_gr
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 84
Joined: Thu Jul 26, 2012 9:39 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby Jorgensen » Mon Jun 16, 2014 8:57 am

Jorgensen Mon Jun 16, 2014 8:57 am
Hi neo83_rg

could you shortly describe your method? plugins...

thanks
HOME octane standalone v3.07 | octane plugin for sketchup 3.07.0.14 | sketchup pro 2017 17.2.2555 64 bit | windows 10 pro 10.015063 build 15063 | i7-6700k @4.0 GHz | 32gb ram | 2x gtx 1070 | nvidia driver 382.33
Jorgensen
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 872
Joined: Sun Jun 30, 2013 10:53 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby neo83_gr » Mon Jun 16, 2014 11:59 am

neo83_gr Mon Jun 16, 2014 11:59 am
Compospray plugin for the SU components and then link to external ocs files for the trees. I actually did some work on the standalone because I combined two scenes, but everything I did can be done in SU only
neo83_gr
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 84
Joined: Thu Jul 26, 2012 9:39 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby fuzzybro » Mon Jun 16, 2014 5:51 pm

fuzzybro Mon Jun 16, 2014 5:51 pm
neo83_gr wrote:Instancing in SU was never easier!I did that with 3 tree models and 4 grass models. Using instances before the plugin was taking a lot more time. I'm very excited, it's like a dream comes true! :D :D


Wow! That is very impressive!

Glad you guys sorted everything out, you are awesome :)
User avatar
fuzzybro
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 562
Joined: Mon Jun 03, 2013 7:10 am
Location: Los Angeles, California
PreviousNext

Return to SketchUp


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Sun Oct 25, 2020 5:59 am [ UTC ]