Instancing / Forest Pro

Forums: Instancing / Forest Pro
SketchUp Integrated Plugin (Integrated Plugin maintained by OTOY)

Instancing / Forest Pro

Postby Jorgensen » Wed Jun 11, 2014 9:32 am

Jorgensen Wed Jun 11, 2014 9:32 am
Hi

Just wonder how to best add / create trees in a project?

I have a tree (testing TreeMaker by 3dArcStudio) and would like make a lot of copies.

If I rightclick and select Octane Proxy then I can select .obj and .ocs files, but I never use the standalone version.

Is there an other method for creating plants like we can do with Forest Pro for Max?

I guess instancing could be used, but the manual is quite sparse regarding this.

Thanks :-)
HOME octane standalone v3.07 | octane plugin for sketchup 3.07.0.14 | sketchup pro 2017 17.2.2555 64 bit | windows 10 pro 10.015063 build 15063 | i7-6700k @4.0 GHz | 32gb ram | 2x gtx 1070 | nvidia driver 382.33
Jorgensen
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 872
Joined: Sun Jun 30, 2013 10:53 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby glimpse » Wed Jun 11, 2014 10:26 am

glimpse Wed Jun 11, 2014 10:26 am
hi, Jorgensen =)

Yeah, You can use Phantom Scatter
viewtopic.php?f=9&t=33791

this small program will allow to make scatter data based on Your scene geometry & then You use the provided CSV in OctaneStandalone to scatter proxies =) whether it's grass or trees, whatever - could be dust particles in the air if You wish =)
User avatar
glimpse
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 3637
Joined: Wed Jan 26, 2011 2:17 pm

Re: Instancing / Forest Pro

Postby Jorgensen » Wed Jun 11, 2014 11:07 am

Jorgensen Wed Jun 11, 2014 11:07 am
Hi Glimpse

I don't use the standalone version.

I prefer the plugin for 3ds max, and now I give the plugin for Sketchup a try :-)
HOME octane standalone v3.07 | octane plugin for sketchup 3.07.0.14 | sketchup pro 2017 17.2.2555 64 bit | windows 10 pro 10.015063 build 15063 | i7-6700k @4.0 GHz | 32gb ram | 2x gtx 1070 | nvidia driver 382.33
Jorgensen
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 872
Joined: Sun Jun 30, 2013 10:53 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby fuzzybro » Wed Jun 11, 2014 5:40 pm

fuzzybro Wed Jun 11, 2014 5:40 pm
Jorgensen wrote:Hi

Just wonder how to best add / create trees in a project?

I have a tree (testing TreeMaker by 3dArcStudio) and would like make a lot of copies.

If I rightclick and select Octane Proxy then I can select .obj and .ocs files, but I never use the standalone version.

Is there an other method for creating plants like we can do with Forest Pro for Max?

I guess instancing could be used, but the manual is quite sparse regarding this.

Thanks :-)


Hi Jorgensen,

You can create a high-poly tree or any other object in Sketchup end then use Plugins -> Octane -> Export to .ocs while having OctaneViewport opened and then reuse it via OctaneProxy context menu.

Hope that helps
User avatar
fuzzybro
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 562
Joined: Mon Jun 03, 2013 7:10 am
Location: Los Angeles, California

Re: Instancing / Forest Pro

Postby Jorgensen » Wed Jun 11, 2014 10:36 pm

Jorgensen Wed Jun 11, 2014 10:36 pm
Hi fuzzybro

Thanks, that was a very nive feature!
HOME octane standalone v3.07 | octane plugin for sketchup 3.07.0.14 | sketchup pro 2017 17.2.2555 64 bit | windows 10 pro 10.015063 build 15063 | i7-6700k @4.0 GHz | 32gb ram | 2x gtx 1070 | nvidia driver 382.33
Jorgensen
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 872
Joined: Sun Jun 30, 2013 10:53 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby ppoublan » Fri Jun 13, 2014 9:58 am

ppoublan Fri Jun 13, 2014 9:58 am
Hi,
I have written 3D Tree Maker and using it a lot with Octane
With previous versions of Octane (1.5) here is how I handled this :
- export one instance of the complete tree as a unique obj file
- place all your instances with 3D Tree Maker
- use Octane Scatter Data from components to create scatter file
- copy paste scatter file to scatter item into Octane
It worked very good, but long work if many different tree types.

I just bought Octane 2 and Sketchup Plugin, and will make tests to find how to define simpler solution.

image done with Tree Maker and Octane 1.5
ruine05.jpg
ppoublan
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 56
Joined: Fri Nov 18, 2011 8:47 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby ppoublan » Fri Jun 13, 2014 10:09 am

ppoublan Fri Jun 13, 2014 10:09 am
Congrats to the octane team for this SU Plugin.
Build a quick tree on grass to test.
Did not export anything, just clicked on render, and it work.
1st test show that geometry transfer used the component def of SU, so this image was created by Octane almost instantly, even with grass.
They made what I dreamed of since the first version of Octane.
Thks again!!!!
Pascal
Capture.JPG
ppoublan
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 56
Joined: Fri Nov 18, 2011 8:47 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby Jorgensen » Fri Jun 13, 2014 9:46 pm

Jorgensen Fri Jun 13, 2014 9:46 pm
Hi fuzzybro

I have tried using your method "Octane proxy > from .obj" and it works fine.

Just one thing. If I use a .obj tree, and find out it's to small I hoped that I could scale the sketchup component, and thereby scale the proxy. But this seems to have no effect on proxies.

Is there a way of modifying proxies or do I have to recreate the .obj file?

Still learning - Thanks :-)
HOME octane standalone v3.07 | octane plugin for sketchup 3.07.0.14 | sketchup pro 2017 17.2.2555 64 bit | windows 10 pro 10.015063 build 15063 | i7-6700k @4.0 GHz | 32gb ram | 2x gtx 1070 | nvidia driver 382.33
Jorgensen
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 872
Joined: Sun Jun 30, 2013 10:53 am

Re: Instancing / Forest Pro

Postby fuzzybro » Fri Jun 13, 2014 11:07 pm

fuzzybro Fri Jun 13, 2014 11:07 pm
Jorgensen wrote:Hi fuzzybro

I have tried using your method "Octane proxy > from .obj" and it works fine.

Just one thing. If I use a .obj tree, and find out it's to small I hoped that I could scale the sketchup component, and thereby scale the proxy. But this seems to have no effect on proxies.

Is there a way of modifying proxies or do I have to recreate the .obj file?

Still learning - Thanks :-)


Hi mate!

Good to hear you liked the feature :)
As for the scaling, that's strange. Proxy should reflect all the changes that you make to the Sketchup component. Check the attachment.
How do you create the proxy? It might be that you are scaling different component (that is nested inside the component that is actually connected to .obj file in Octane)

Cheers!
Attachments
proxy.gif
User avatar
fuzzybro
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 562
Joined: Mon Jun 03, 2013 7:10 am
Location: Los Angeles, California

Re: Instancing / Forest Pro

Postby RobSteady » Fri Jun 13, 2014 11:15 pm

RobSteady Fri Jun 13, 2014 11:15 pm
Is this working for 3ds Max?
Octane for 3ds Max v2.21.1 | i7-5930K | 32GB | 1 x GTX Titan Z + 2 x GTX 980 Ti
User avatar
RobSteady
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 618
Joined: Thu Jun 07, 2012 7:33 am
Next

Return to SketchUp


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Sun Oct 25, 2020 5:57 am [ UTC ]