Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Forums: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)
Maxon Cinema 4D (Export script developed by abstrax, Integrated Plugin developed by aoktar)

Moderator: aoktar

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby 3dworks » Thu May 23, 2019 7:10 am

3dworks Thu May 23, 2019 7:10 am
haze wrote:Thank you, this is very helpful info


any updates, developments on this? atm i cannot use the denoiser feature at all as i am always rendering higher resolution stills... hope this can get fixed somehow. unfortunately i have no videocard with larger VRAM in my studio to see if this would help at all on my mac pro workstation with C4D. all my 7 video cards are nvidia 980ti with 6G of VRAM. the mac pro which is also the workstation with C4D has only one card on board. in my crash cases, there is always enough VRAM free when rendering, out of core is never used.
http://instagram.com/3dworksvisualcomputing

apple macpro 5,1 with nvidia gtx 980ti, 48G RAM, 2 x 2,66 GHz 6-core intel xeon/ mac os 10.13.6 + networked hp workstation with 48G RAM, netstor GPU box, 5 x nvidia gtx 980ti / windows 7 pro
User avatar
3dworks
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 197
Joined: Fri May 21, 2010 5:08 pm
Location: Berlin

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Thu May 23, 2019 7:40 am

bepeg4d Thu May 23, 2019 7:40 am
Hi,
the issue with large resolution is not in VRAM, but in system RAM, try to upgrade to 64GB or more.
You van check it by slightly reducing resolution until you are able to render.
ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 6510
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby 3dworks » Fri May 24, 2019 1:18 pm

3dworks Fri May 24, 2019 1:18 pm
bepeg4d wrote:Hi,
the issue with large resolution is not in VRAM, but in system RAM, try to upgrade to 64GB or more.
You van check it by slightly reducing resolution until you are able to render.
ciao Beppe


i have 48G of RAM in my macpro and never use more than 12-16G when rendering with octane, so this seems not the problem to me, honestly... large resolution means in this case from 3000x2000 to 5000x3500 pixel, which isn't gigantic. after different experiments, seems it does not crash only with 600x400 pixel, but i didn't test a lot with this size so i can't be sure it will crash here as well. problem with these tests is that it takes time to repair and recover SSD (just in case, as it was hard shutdown) and restart to test.

cheers

markus
http://instagram.com/3dworksvisualcomputing

apple macpro 5,1 with nvidia gtx 980ti, 48G RAM, 2 x 2,66 GHz 6-core intel xeon/ mac os 10.13.6 + networked hp workstation with 48G RAM, netstor GPU box, 5 x nvidia gtx 980ti / windows 7 pro
User avatar
3dworks
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 197
Joined: Fri May 21, 2010 5:08 pm
Location: Berlin

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Fri May 24, 2019 1:53 pm

bepeg4d Fri May 24, 2019 1:53 pm
Hi markus,
if you are able to render at lower resolution, it sounds not enough RAM to me, but difficult to say without the scene.
How many passes have you enabled?
Maybe not all 48GB are working correctly.
ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 6510
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby 3dworks » Sat May 25, 2019 10:22 am

3dworks Sat May 25, 2019 10:22 am
bepeg4d wrote:Hi markus,
if you are able to render at lower resolution, it sounds not enough RAM to me, but difficult to say without the scene.
How many passes have you enabled?
Maybe not all 48GB are working correctly.
ciao Beppe


RAM is definitely OK and is also of EEC type. also, i am using other applications like formz, photoshop, lightroom, after effects and never since i bought this mac i had such a shutdown failure or any processor / RAM relates issues. as reported, the first time it started with first release of the plugin with denoiser for lightwave last year. since then i never could render larger images with denoiser without a shut down. the lightwave plugin developer also thought that it could be a core issue. in fact, this happens with the octane app as well, so it is probably not even plugin related. it also is not network dependent and it also happens on all my other similar equipped macs. i also tested a few times on the hp workstation - which also has 48G RAM (and runs windows 7 pro) and in this case octane crashed (but at least i didn't get cold shutdown). all machines have nvidia 980ti cards.

i ususally kept denoiser settings at default and tried both denoising during rendering and at end of frame. in both cases machine shuts down immediately when denoising process runs. usually i render with PT to some 1000 - 5000 final samples.
http://instagram.com/3dworksvisualcomputing

apple macpro 5,1 with nvidia gtx 980ti, 48G RAM, 2 x 2,66 GHz 6-core intel xeon/ mac os 10.13.6 + networked hp workstation with 48G RAM, netstor GPU box, 5 x nvidia gtx 980ti / windows 7 pro
User avatar
3dworks
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 197
Joined: Fri May 21, 2010 5:08 pm
Location: Berlin

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Mon May 27, 2019 6:42 am

bepeg4d Mon May 27, 2019 6:42 am
Hi markus,
when AI Denoiser kicks in, you have two peaks, in both RAM and power consumption.
Probably the Win 7 machine does not have enough RAM only, while your Mac Pro is having issues also with power consumption.
How are you powering 980ti?
I have a Mac Pro 64GB + 2x 1070 that has no issues with large resolutions and denoiser, if RAM is enough.
But 1070 needs far less power than 980ti.
ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 6510
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby 3dworks » Mon May 27, 2019 8:24 am

3dworks Mon May 27, 2019 8:24 am
bepeg4d wrote:Hi markus,
when AI Denoiser kicks in, you have two peaks, in both RAM and power consumption.
Probably the Win 7 machine does not have enough RAM only, while your Mac Pro is having issues also with power consumption.
How are you powering 980ti?
I have a Mac Pro 64GB + 2x 1070 that has no issues with large resolutions and denoiser, if RAM is enough.
But 1070 needs far less power than 980ti.
ciao Beppe


power consumption peak is higher when denoising large images? do you externally power your two 1070 cards? if so, i might be interested to get an insight to be able to configure my mac as yours... thank you markus
http://instagram.com/3dworksvisualcomputing

apple macpro 5,1 with nvidia gtx 980ti, 48G RAM, 2 x 2,66 GHz 6-core intel xeon/ mac os 10.13.6 + networked hp workstation with 48G RAM, netstor GPU box, 5 x nvidia gtx 980ti / windows 7 pro
User avatar
3dworks
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 197
Joined: Fri May 21, 2010 5:08 pm
Location: Berlin

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Mon May 27, 2019 10:31 am

bepeg4d Mon May 27, 2019 10:31 am
Hi,
I have stopped to need to use an external PSU, when I have switched from 780 to 1070 on that machine.
How are you powering 980ti?
ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 6510
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby 3dworks » Mon May 27, 2019 11:21 am

3dworks Mon May 27, 2019 11:21 am
bepeg4d wrote:Hi,
I have stopped to need to use an external PSU, when I have switched from 780 to 1070 on that machine.
How are you powering 980ti?
ciao Beppe


i am powering with the internal PSU. i have a macvidcards flashed 980ti and the seller told me that there should be no power issue at all. also, i am using a lot of GPU based software (vray, after effects, lightroom, and a lot of GPU based plugins) since i installed the card (maybe 2 years ago) with this setup and never had any issues. just curious, are you powering 2 x 1070 cards internally with native mac PSU?
http://instagram.com/3dworksvisualcomputing

apple macpro 5,1 with nvidia gtx 980ti, 48G RAM, 2 x 2,66 GHz 6-core intel xeon/ mac os 10.13.6 + networked hp workstation with 48G RAM, netstor GPU box, 5 x nvidia gtx 980ti / windows 7 pro
User avatar
3dworks
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 197
Joined: Fri May 21, 2010 5:08 pm
Location: Berlin

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Mon May 27, 2019 2:44 pm

bepeg4d Mon May 27, 2019 2:44 pm
If I remember well, 980ti is 6pin + 8pin, while Mac Pro is only 6pin + 6pin, so you should need to use an external PSU, or get more power from the HDD Sata ports:
https://www.amazon.it/15pin-Express-ali ... _mk_it_IT=ÅMÅŽÕÑ&keywords=sata+to+6pin&qid=1558968097&s=gateway&sr=8-5
I’m using 6pin + 6pin transformed into 8pin for one 1070, and 6pin Sata + 6pin Sata into 8pin for the second 1070.
ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 6510
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy
PreviousNext

Return to Maxon Cinema 4D


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 8 guests

Sat Jul 20, 2019 10:21 am [ UTC ]