Unnecessary texture loading

Forums: Unnecessary texture loading
Sub forum for bug reports
Forum rules
Before posting a bug report, please check the following:
1. That the issue has not already been disclosed
2. That the issue is specific to this plugin, and not Octane in general (Try reproducing it in Standalone)
Bugs related to the Octane Engine itself should be posted into the Standalone Support sub-forum.


All bug reports should include the information below, along with a detailed description of the issue and steps to reproduce it.
A. Operating System, including version (i.e. Win 7, OSX 10.11.2, Ubuntu 14.04, etc.)
B. Graphics Card(s) model (i.e. GTX 580 - 3GB, TITAN, etc.)
C. RAM Capacity (i.e. 6 GB)
D. Nvidia driver version (i.e. 7.50, 7.5.22)
E. OctaneRender Standalone version, if installed (i.e. 2.24.2, 2.23, etc.)
F. OctaneRender plugin version (i.e. v2.25 - 2.21)
G. Host application version, including build number if available (i.e. 3ds Max 2016 Build 18.0)

Unnecessary texture loading

Postby J.C » Thu Dec 20, 2018 4:07 pm

J.C Thu Dec 20, 2018 4:07 pm
Steps to reproduce:
1. Start a new project
2. Create a object and assign a material to it.
3. Add any image texture node.
4. Don't connect it to any input.
5. Launch render.... it takes few seconds longer (depends on texture file size and it's quantity) then without any texture.
6. In systems users folder a liveDB folder is created with texture that has been used in any project. (this grows to GIGABYTES size!)
CPU – i7 8700k 4.8Ghz + 64GB RAM, GPUs: 4xRTX 2080, 2xGTX 980 Ti.
System – Windows 10, Octane 4-2020, Blender Plugin 17.x-21.x
My Behance portfolio, Blender plugin FB support group
J.C
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1385
Joined: Thu May 13, 2010 6:35 pm
Location: Wrocław

Re: Unnecessary texture loading

Postby J.C » Fri Dec 21, 2018 7:21 pm

J.C Fri Dec 21, 2018 7:21 pm
It's pretty annoying when you render a part of a scene without any texture and you have to wait 10 second until all textures from other objects are loaded somewhere for unknown reason.
CPU – i7 8700k 4.8Ghz + 64GB RAM, GPUs: 4xRTX 2080, 2xGTX 980 Ti.
System – Windows 10, Octane 4-2020, Blender Plugin 17.x-21.x
My Behance portfolio, Blender plugin FB support group
J.C
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1385
Joined: Thu May 13, 2010 6:35 pm
Location: Wrocław

Re: Unnecessary texture loading

Postby J.C » Fri Dec 21, 2018 8:21 pm

J.C Fri Dec 21, 2018 8:21 pm
Any unused texture that is in any material (that is used or not) in project file gets loaded or compiled or both. This causes unnecessary slowdowns before rendering.
CPU – i7 8700k 4.8Ghz + 64GB RAM, GPUs: 4xRTX 2080, 2xGTX 980 Ti.
System – Windows 10, Octane 4-2020, Blender Plugin 17.x-21.x
My Behance portfolio, Blender plugin FB support group
J.C
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1385
Joined: Thu May 13, 2010 6:35 pm
Location: Wrocław

Re: Unnecessary texture loading

Postby FrankPooleFloating » Wed Jan 09, 2019 2:46 am

FrankPooleFloating Wed Jan 09, 2019 2:46 am
Sounds like a rather large bug to me. I'm surprised no devs have responded. Maybe because of Holidays...
Win10Pro || GA-X99-SOC-Champion || i7 5820k w/ H60 || 32GB DDR4 || 3x EVGA RTX 2070 Super Hybrid || EVGA Supernova G2 1300W || Tt Core X9 || LightWave Plug (v4 for old gigs) || Blender E-Cycles
User avatar
FrankPooleFloating
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1667
Joined: Thu Nov 29, 2012 3:48 pm

Re: Unnecessary texture loading

Postby DrawFun » Thu Jan 10, 2019 1:05 pm

DrawFun Thu Jan 10, 2019 1:05 pm
Hi J.C and FrankPooleFloating,

Sorry for the belated response. Just get out of the 17.1 development. I will look into the issue.

Cheers,
DrawFun
DrawFun
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 335
Joined: Fri Aug 25, 2017 5:02 am

Re: Unnecessary texture loading

Postby DrawFun » Thu Jan 10, 2019 1:51 pm

DrawFun Thu Jan 10, 2019 1:51 pm
Hi J.C and FrankPooleFloating,

Could you please turn on the option "User Preference-Add-ons-OctaneRender Engine-Node Graph Upload Optimization" and try again? The unused nodes are filtered out when the optimization is on.

Cheers,
DrawFun
DrawFun
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 335
Joined: Fri Aug 25, 2017 5:02 am

Re: Unnecessary texture loading

Postby J.C » Thu Jan 10, 2019 3:13 pm

J.C Thu Jan 10, 2019 3:13 pm
What about liveDB folder? Why it is created and why there are copies of textures of my projects there?
CPU – i7 8700k 4.8Ghz + 64GB RAM, GPUs: 4xRTX 2080, 2xGTX 980 Ti.
System – Windows 10, Octane 4-2020, Blender Plugin 17.x-21.x
My Behance portfolio, Blender plugin FB support group
J.C
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1385
Joined: Thu May 13, 2010 6:35 pm
Location: Wrocław

Re: Unnecessary texture loading

Postby DrawFun » Fri Jan 11, 2019 12:33 am

DrawFun Fri Jan 11, 2019 12:33 am
J.C wrote:What about liveDB folder? Why it is created and why there are copies of textures of my projects there?


First, the folder is created by the old livedb system to store preview thumbs.
You can remove the folder now. But the old livedb will recreate the folder and regenerate the preview thumbs there.
We are going to remove old livedb in the next build(not the coming 17.1), so the thumbs will not be created again at that time.

Second, image nodes “borrow" the folder to store some image as the cache. I am not sure whether it is necessary now. If not, I will remove the feature too.
DrawFun
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 335
Joined: Fri Aug 25, 2017 5:02 am

Re: Unnecessary texture loading

Postby J.C » Fri Jan 11, 2019 11:33 am

J.C Fri Jan 11, 2019 11:33 am
DrawFun wrote:Hi J.C and FrankPooleFloating,

Could you please turn on the option "User Preference-Add-ons-OctaneRender Engine-Node Graph Upload Optimization" and try again? The unused nodes are filtered out when the optimization is on.

Cheers,
DrawFun


Enabling this did the trick. Thanks for the tip!
CPU – i7 8700k 4.8Ghz + 64GB RAM, GPUs: 4xRTX 2080, 2xGTX 980 Ti.
System – Windows 10, Octane 4-2020, Blender Plugin 17.x-21.x
My Behance portfolio, Blender plugin FB support group
J.C
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1385
Joined: Thu May 13, 2010 6:35 pm
Location: Wrocław

Re: Unnecessary texture loading

Postby DrawFun » Tue Jan 15, 2019 1:16 pm

DrawFun Tue Jan 15, 2019 1:16 pm
J.C wrote:
DrawFun wrote:Hi J.C and FrankPooleFloating,

Could you please turn on the option "User Preference-Add-ons-OctaneRender Engine-Node Graph Upload Optimization" and try again? The unused nodes are filtered out when the optimization is on.

Cheers,
DrawFun


Enabling this did the trick. Thanks for the tip!


Awesome! Please let me know if this optimization causes bugs. Once it gets stable, we will remove the option and leave it on as default.

Cheers,
DrawFun
DrawFun
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 335
Joined: Fri Aug 25, 2017 5:02 am
Next

Return to Bug Reports


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Sat Sep 19, 2020 11:25 pm [ UTC ]