OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Forums: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]
Poser (Integrated Plugin developed by Paul Kinnane)

Moderator: face_off

Forum rules
Please keep character renders sensibly modest, please do not post sexually explicit scenes of characters.

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby wimvdb » Tue Jul 02, 2019 11:24 am

wimvdb Tue Jul 02, 2019 11:24 am
Ken1171 wrote:On another subject, is it possible to layer materials in Octane? For example, I have a wet skin map that shows water drops over the skin. The skin and the water drops have completely different properties, where in Octane the water would be a specular material on top of the glossy skin. In Poser we use material layers. Is there an equivalent in Octane?


Mix Material
I do that all the time, put the glossy in one material and specular in the other. Use a mask or a value to separate the two.
Configuration: Windows 10 64bit Creators Edition, I7 6850K, 128GB, 2 GeForce 1080ti, P11 Pro SR6
wimvdb
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 309
Joined: Sat Sep 22, 2012 2:03 pm

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby Ken1171 » Thu Jul 11, 2019 7:50 pm

Ken1171 Thu Jul 11, 2019 7:50 pm
Thank you, that has done the trick for me. :)

Hey, I have an issue with Poser's group gizmos showing up in Octane renders as white cubes. I use a lot of groups to organize larger scenes, and I have to spend some time hunting these white cubes in my renders. I have to select each of them and make them invisible to the camera. Maybe the plugin could do this automatically, since gizmos are not supposed to show in renders anyway. Could you please correct this?
Ken1171
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 145
Joined: Sun Feb 10, 2013 11:41 pm

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby wimvdb » Fri Jul 12, 2019 2:46 pm

wimvdb Fri Jul 12, 2019 2:46 pm
Usually the handles or chips have a unique material name.
If so, it is easy, set the opacity of that material to 0, copy then material to the clipboard, then right click and select "past xxx material to all materials called <materialname>

The grouping tool has no geometry and does not render (does not even show up in the plugin)

Wim
Configuration: Windows 10 64bit Creators Edition, I7 6850K, 128GB, 2 GeForce 1080ti, P11 Pro SR6
wimvdb
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 309
Joined: Sat Sep 22, 2012 2:03 pm

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby Ken1171 » Fri Jul 12, 2019 5:42 pm

Ken1171 Fri Jul 12, 2019 5:42 pm
wimvdb wrote:Usually the handles or chips have a unique material name.
If so, it is easy, set the opacity of that material to 0, copy then material to the clipboard, then right click and select "past xxx material to all materials called <materialname>


I wish it were that simple. The grouping gizmo material name is "preview", which may coincide with other props in the scene. The material name is not unique, so this operation is not safe

wimvdb wrote:The grouping tool has no geometry and does not render (does not even show up in the plugin)
Wim


We seem to be referring to different things. but that's understandable because Poser has a "Grouping Tool" for editing geometry groups, and then a "Grouping" object to group different objects from a scene together. You can find this last one at Object -> Create Grouping from the main menu. Grouping objects have a cube gizmo, which doesn't show in renders in Poser, but it does show up in Octane renders.
Ken1171
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 145
Joined: Sun Feb 10, 2013 11:41 pm

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby wimvdb » Fri Jul 12, 2019 7:48 pm

wimvdb Fri Jul 12, 2019 7:48 pm
Ken1171 wrote:
wimvdb wrote:Usually the handles or chips have a unique material name.
If so, it is easy, set the opacity of that material to 0, copy then material to the clipboard, then right click and select "past xxx material to all materials called <materialname>


I wish it were that simple. The grouping gizmo material name is "preview", which may coincide with other props in the scene. The material name is not unique, so this operation is not safe

wimvdb wrote:The grouping tool has no geometry and does not render (does not even show up in the plugin)
Wim


We seem to be referring to different things. but that's understandable because Poser has a "Grouping Tool" for editing geometry groups, and then a "Grouping" object to group different objects from a scene together. You can find this last one at Object -> Create Grouping from the main menu. Grouping objects have a cube gizmo, which doesn't show in renders in Poser, but it does show up in Octane renders.


Sorry used the wrong term, yes it is confusing,
For me the grouping object does not have geometry - if it had, you could use the grouping tool to create a new material group and transfer the geometry in the group so that the new material name is used.

Maybe checking what we are using - for me it is that latest octaneplugin build and Poser 11, build 35510.
So the grouping object appears in your material list?

Handles appear on some clothing (bones), some figures (face, eyes, etc) as well - this usually have distinctive names.
Using Preview as a material is not a good idea within the plugin.
Configuration: Windows 10 64bit Creators Edition, I7 6850K, 128GB, 2 GeForce 1080ti, P11 Pro SR6
wimvdb
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 309
Joined: Sat Sep 22, 2012 2:03 pm

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby Ken1171 » Fri Jul 12, 2019 7:54 pm

Ken1171 Fri Jul 12, 2019 7:54 pm
wimvdb wrote:So the grouping object appears in your material list?


Much worse than just that - they show in Octane renders as white cubes. They do show up in Poser previews as transparent wireframe mode, but are automatically removed from renders. No such luck with the Octane plugin. They do show in renders.
Ken1171
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 145
Joined: Sun Feb 10, 2013 11:41 pm

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby Zay » Sun Jul 14, 2019 2:46 am

Zay Sun Jul 14, 2019 2:46 am
I just tested it and I dont see the grouping box in the Octane render when 1 object is grouped. Is there a special way you do it to make them show in Octane?
Win 7 64bit | 3.4GHz I7 | 64GB ram | 2x GTX 1080Ti - driver 431.36| Modo/ZBrush/Poser
Zay
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 999
Joined: Sun Jan 17, 2010 2:53 am

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby Ken1171 » Sun Jul 14, 2019 4:25 am

Ken1171 Sun Jul 14, 2019 4:25 am
I usually have multiple objects grouped together, but at least in theory, that shouldn't make a difference. What Poser version are you using? Mine is the Pro 11.1.1.35540 x64.
Ken1171
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 145
Joined: Sun Feb 10, 2013 11:41 pm

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby Zay » Sun Jul 14, 2019 2:24 pm

Zay Sun Jul 14, 2019 2:24 pm
Ken1171 wrote:I usually have multiple objects grouped together, but at least in theory, that shouldn't make a difference. What Poser version are you using? Mine is the Pro 11.1.1.35540 x64.


I use same Poser version. Plugin version 4.02.1.91.
Win 7 64bit | 3.4GHz I7 | 64GB ram | 2x GTX 1080Ti - driver 431.36| Modo/ZBrush/Poser
Zay
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 999
Joined: Sun Jan 17, 2010 2:53 am

Re: OctaneRender 4 for Poser [TEST and STABLE]

Postby Zay » Sun Jul 14, 2019 2:33 pm

Zay Sun Jul 14, 2019 2:33 pm
It seems the plugin is looking for the name "Grouping" and hide it if it finds it. If you rename it, the grouping box will show in the plugin.
So rename it to "Grouping Room" will work, but "Room" will not work it seems.
Win 7 64bit | 3.4GHz I7 | 64GB ram | 2x GTX 1080Ti - driver 431.36| Modo/ZBrush/Poser
Zay
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 999
Joined: Sun Jan 17, 2010 2:53 am
PreviousNext

Return to Poser


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Thu Oct 17, 2019 2:41 am [ UTC ]