Why v2.0 so slow ?

Forums: Why v2.0 so slow ?
3D Studio Max Plugin (Export Script Plugins developed by [gk] and KilaD; Integrated Plugin developed by Karba)
Forum rules
Please post only in English in this subforum. For alternate language discussion please go here viewforum.php?f=18

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby glimpse » Tue Jun 10, 2014 11:14 am

glimpse Tue Jun 10, 2014 11:14 am
gabrielefx wrote:do you want my 400Mb scene with 118 active textures to do a comparison?

The performance loss is exponential.


so, just to be clear, if I undestood You well, You're saying:
the heavier the scene becomes, more performance loss to expect?
tomGlimps | [email protected] | 32GB | TitanBlack
Available for Freelance, Coaching & Mentoring
User avatar
glimpse
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 3634
Joined: Wed Jan 26, 2011 2:17 pm

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby remKa » Tue Jun 10, 2014 11:48 am

remKa Tue Jun 10, 2014 11:48 am
On a simple interior scene, 8000 Maxsamples PathTracing

1.5 : 7.5 MSamples/s almost 17 min

2.0 : 4.35 MSamples/s almost 31 min
i7 3930K / 1 EVGA Titan Black SuperClocked - 1 GTX Titan - 1 GTX 960 / 32 Gb DDR 3
http://www.remka.fr
https://twitter.com/remKa_
remKa
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 117
Joined: Fri Jan 24, 2014 6:23 pm
Location: Paris

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby RobSteady » Tue Jun 10, 2014 1:49 pm

RobSteady Tue Jun 10, 2014 1:49 pm
gabrielefx wrote:The performance loss is exponential.


Very bad news :shock:
Do you have any numbers?
Octane for 3ds Max v2.21.1 | i7-5930K | 32GB | 1 x GTX Titan Z + 2 x GTX 980 Ti
User avatar
RobSteady
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 618
Joined: Thu Jun 07, 2012 7:33 am

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby visionmaster2 » Tue Jun 10, 2014 7:38 pm

visionmaster2 Tue Jun 10, 2014 7:38 pm
same here...
almost 50% slower with 3xgtx780... wtf!
you say 10 to 25% slower...but even if it was true its too much.
there is no communication about it.
it's not on the news page when i purchase Octane update.
Otoy should tell us before buying the product.
it's good to list all the new features but you need to add a : be carefull, now with 2.0 octane is slower (up to 50%)
visionmaster2
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 99
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:52 pm

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby mykola1985 » Tue Jun 10, 2014 7:47 pm

mykola1985 Tue Jun 10, 2014 7:47 pm
it's slower in complex scenes especially!!! displacement is amazing though!

Karba, can you create a kind of feature like: disable octane 2.0 features in order to improve performance?? or at least a possibility to switch between 2 versions: 1.5 - 2.0?

I think it would be great!!!
i7 3770K, 12GB RAM, ASUS STRIX GTX 780 - 6GB OC Edition + ASUS GTX 780 Ti - 3GB, win 7 ultimate 64bit
User avatar
mykola1985
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 197
Joined: Mon Sep 24, 2012 6:04 pm

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby voon » Tue Jun 10, 2014 8:20 pm

voon Tue Jun 10, 2014 8:20 pm
This is kind of ironic ... most needed 2.0 feature: turn 2.0 off? I love thos enew features ... but the speed loss is crazy.
voon
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 525
Joined: Tue Dec 17, 2013 6:37 pm

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby anifex3D » Tue Jun 10, 2014 8:41 pm

anifex3D Tue Jun 10, 2014 8:41 pm
I would like to see some more users test scenes and post results between the 1.55 version and 2.0 version speeds. I am not sure I am believing the math on a 50% slowdown. I have tested several scenes here and the worst case scenario was about 24% slower. Other scenes were between 12%-20%.

I am not saying a slow down is ever going to be a good thing but I don't want nasty rumors to get out that Octane 2.0 is 50% slower because in my experience it is simply NOT TRUE and misrepresented statements like that could create bad press and slow down development on this render engine we all love.
https://anifex.com/ | Win 10 64Bit | i9 - 9920x -128gb ram | (4) RTX Titan 24gb | 3dsMax 2020 Octane Plugin
anifex3D
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 44
Joined: Mon May 20, 2013 1:56 pm

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby voon » Tue Jun 10, 2014 8:55 pm

voon Tue Jun 10, 2014 8:55 pm
Also depends what's reported. Ms/s mean not much if more is accomplished per Ms. But I'm not sure how to compare this .. you'd have top go by "optical identity" to 1.5 rendering or soemthing of the benchmark scene.
voon
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 525
Joined: Tue Dec 17, 2013 6:37 pm

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby emihich » Tue Jun 10, 2014 9:06 pm

emihich Tue Jun 10, 2014 9:06 pm
I am facing a speed of 1.35 Ms/sec now instead of the 1.6 or more that I had before, with 1.5.
My interior scene machmoved animation will take Weeks to render, using PMC.
No one promissed speed improvement, but I wasn't expecting a worse performance.
I have the ORBX , My only hope is the Octane cloud to be easy enough soon .
There will be a direct link on the 2.0 interface next versions right ? :?

P.S : my video board is a fast and relatively expensive , nvidia Geforce GTX 780 Ti.
User avatar
emihich
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 187
Joined: Thu Sep 13, 2012 9:42 pm

Re: Why v2.0 so slow ?

Postby charlesp2 » Tue Jun 10, 2014 9:26 pm

charlesp2 Tue Jun 10, 2014 9:26 pm
Hey guys, I can confirm for sure it's slower, I'm working on a 1.6 million poly scene, just switched from 1.55 Max plugin to 2.0, same scene, speed went from 9.2M Samp/s down to 4.8M Samp/sec... This is an exterior scene with PMC.

So i installed 1.55 back on and I'm rendering as I type this lol. 2.0 needs some optimization before using it for production work or you'd rather get to sleep.

By the way I'm working on Dual GTX780's ...
2x GTX780 3GB, 1 3930k @4.0, 3xAMD 1090T 6-core (for vray), 16GB RAM, Win7 64. + Octane (learning and hoping, lol)
charlesp2
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 41
Joined: Tue Jun 15, 2010 7:39 pm
PreviousNext

Return to Autodesk 3Ds Max


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Sat Sep 19, 2020 1:12 pm [ UTC ]