OctaneRender™ Standalone 4.01.1

Forums: OctaneRender™ Standalone 4.01.1
VIP Information, news and announcements regarding new Octane Render commercial products and releases.

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby abstrax » Sun Dec 16, 2018 7:36 pm

abstrax Sun Dec 16, 2018 7:36 pm
J.C wrote:
abstrax wrote:
J.C wrote:Native dialog windows has missing window tile bar:
viewtopic.php?f=14&t=61378&p=353173#p353173

Yes, that's an issue with the UI toolkit we use. We couldn't fix it yet.


Is it Apple's fault or something else?

The issue is somewhere in the GUI toolkit we use in Octane.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is. - Yogi Berra
User avatar
abstrax
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 5087
Joined: Tue May 18, 2010 11:01 am
Location: Auckland, New Zealand

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby abstrax » Sun Dec 16, 2018 7:47 pm

abstrax Sun Dec 16, 2018 7:47 pm
funk wrote:I noticed enabling the noise pass restarts the render now. Is that an intentional change or a bug?

I think it is a bug. Octane should not restart if adaptive sampling is enabled and you enable / disable the noise pass.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is. - Yogi Berra
User avatar
abstrax
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 5087
Joined: Tue May 18, 2010 11:01 am
Location: Auckland, New Zealand

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby calus » Sun Dec 16, 2018 11:21 pm

calus Sun Dec 16, 2018 11:21 pm
The exact same very simple static geometry is loaded in Octane as .OBJ but not as .FBX as you can see in the attached ORBX.

I have the problem in many scene on random objects, I couldn't find what is specific to these geometry to not be supported trough FBX,
please let us know what is exactly the limitation or the BUG to adapt our workflow accordingly.

By the way, there is no problem to load these FBX in any other software supporting FBX ...

FBXgeometryBUG.orbx
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pascal ANDRE
--------------------
Maya 2019, Windows 7, 128 GB RAM
4x GTX 1070, driver 430.39
--------------------

--------------------
Join MAYA OCTANE USERS Skype discussion here :
https://join.skype.com/LXEQaqqfN15w
--------------------
calus
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1295
Joined: Sat May 22, 2010 9:31 am
Location: Paris

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby WIPEXPO » Tue Dec 18, 2018 10:16 am

WIPEXPO Tue Dec 18, 2018 10:16 am
Octane Standalone
Hi, i found some strange behave of emission material with post processing enabled (bloom/glare)

mix 2 materials with emission nodes.(material mix)

1st material - all emission visibility off (diff/spec/transp/shadow )
2nd material - all emission visibility on

What i should get is ability to control only bloom glare amount (no illumination ) with my 1st material,
and 2nd material should act as a normal emiter (0.5 mix amount)

What i get is - 1st material is casting light on all surfaces.

is that correct ?
WIPEXPO
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 18
Joined: Tue May 23, 2017 12:37 pm

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby vijay_thirukonda » Fri Dec 21, 2018 4:01 am

vijay_thirukonda Fri Dec 21, 2018 4:01 am
calus wrote:I just discovered FBX support in Octane is way better than I expected, very good indeed :
I was amazed even the linked polygon caching format is supported, and as this cache format is the same as in Maya I can just update the animation cache directly from inside Maya without exporting again the FBX in Standalone, pretty amazing...

However I found annoying issues, some geometry are just not loaded in Octane,
I isolated sample objects having this problem in the attached FBX.
I found if I change the UV mapping of the objects or subivide the mesh, this would eventually solves the issue,
but I really don't understand this bug/limitation in Octane and how to avoid it ? (the FBX have no issue to load in other sofware)

OctaneFBXbug.zip


Hi Calus,

Thanks for the bug report. This is fixed and will be in next release. There was an issue reading opacity for the FBX material as well, that is also now fixed. So please make sure transparency of FBX material is set properly from next version.

Thanks
vijay_thirukonda
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 131
Joined: Sun Jul 24, 2016 8:42 pm

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby calus » Sat Dec 22, 2018 12:04 pm

calus Sat Dec 22, 2018 12:04 pm
vijay_thirukonda wrote:This is fixed and will be in next release.

Thanks Vijay,

In the mean time I got another annoying bug with FBX geometry in Octane :
Subdivision Surface Crease are wrong, the vertex or edge crease strengh is interpreted as if it was 10 times smaller.

For example a crease value of 100 in FBX subdiv give similar result as a crease value of 10 in Alembic subdiv :
FBXSubdivCreaseBug.orbx
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pascal ANDRE
--------------------
Maya 2019, Windows 7, 128 GB RAM
4x GTX 1070, driver 430.39
--------------------

--------------------
Join MAYA OCTANE USERS Skype discussion here :
https://join.skype.com/LXEQaqqfN15w
--------------------
calus
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1295
Joined: Sat May 22, 2010 9:31 am
Location: Paris

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby vijay_thirukonda » Mon Dec 24, 2018 4:26 am

vijay_thirukonda Mon Dec 24, 2018 4:26 am
calus wrote:
vijay_thirukonda wrote:This is fixed and will be in next release.

Thanks Vijay,

In the mean time I got another annoying bug with FBX geometry in Octane :
Subdivision Surface Crease are wrong, the vertex or edge crease strengh is interpreted as if it was 10 times smaller.

For example a crease value of 100 in FBX subdiv give similar result as a crease value of 10 in Alembic subdiv :
FBXSubdivCreaseBug.orbx


This is a Maya's FBX exporter bug, which scales down the crease strength by 10. Not sure why. For a workaround, I manually scaled it up by 10 in octane.
vijay_thirukonda
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 131
Joined: Sun Jul 24, 2016 8:42 pm

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby calus » Mon Dec 24, 2018 7:10 am

calus Mon Dec 24, 2018 7:10 am
vijay_thirukonda wrote:This is a Maya's FBX exporter bug, which scales down the crease strength by 10.

I had already checked this: once imported back to Maya the FBX have correct crease values, so it doesn't seem to be an FBX exporter bug.
It just looks like FBX specification use a different mapping than Maya and Octane for crease values ( 1 to 100 instead of 1 to 10 ),
so in Octane the crease values from FBX must be interpreted accordingly (mapped back to 1 to 10 ), don't you think ?
Pascal ANDRE
--------------------
Maya 2019, Windows 7, 128 GB RAM
4x GTX 1070, driver 430.39
--------------------

--------------------
Join MAYA OCTANE USERS Skype discussion here :
https://join.skype.com/LXEQaqqfN15w
--------------------
calus
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1295
Joined: Sat May 22, 2010 9:31 am
Location: Paris

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby vijay_thirukonda » Wed Dec 26, 2018 9:06 pm

vijay_thirukonda Wed Dec 26, 2018 9:06 pm
calus wrote:
vijay_thirukonda wrote:This is a Maya's FBX exporter bug, which scales down the crease strength by 10.

I had already checked this: once imported back to Maya the FBX have correct crease values, so it doesn't seem to be an FBX exporter bug.
It just looks like FBX specification use a different mapping than Maya and Octane for crease values ( 1 to 100 instead of 1 to 10 ),
so in Octane the crease values from FBX must be interpreted accordingly (mapped back to 1 to 10 ), don't you think ?


If you check the attachment, you will notice that the exported FBX crease values are scaled down by 10. Not sure why, but this is what octane is reading. So I scaled it up by 10 if the file is coming from Maya.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vijay_thirukonda
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 131
Joined: Sun Jul 24, 2016 8:42 pm

Re: OctaneRender™ Standalone 4.01.1 [current 4.xx]

Postby calus » Wed Dec 26, 2018 10:16 pm

calus Wed Dec 26, 2018 10:16 pm
vijay_thirukonda wrote:If you check the attachment, you will notice that the exported FBX crease values are scaled down by 10. Not sure why, but this is what octane is reading. So I scaled it up by 10 if the file is coming from Maya.

Are you sure this is specific to Maya FBX ?
maybe this is because autodesk FBX plugins in general just doesn't use the same units for storing crease values, might be an historical reason.
This could be confirmed or not by checking also fbx subdiv exported from 3DSmax.
Pascal ANDRE
--------------------
Maya 2019, Windows 7, 128 GB RAM
4x GTX 1070, driver 430.39
--------------------

--------------------
Join MAYA OCTANE USERS Skype discussion here :
https://join.skype.com/LXEQaqqfN15w
--------------------
calus
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1295
Joined: Sat May 22, 2010 9:31 am
Location: Paris
PreviousNext

Return to Commercial Product News & Releases (Download here)


Who is online

Users browsing this forum: Zay and 2 guests

Mon Oct 14, 2019 10:51 pm [ UTC ]