Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Forums: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)
A public forum for discussing and asking questions about OctaneVR.

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby Cyticre » Wed Aug 28, 2019 6:08 pm

Cyticre Wed Aug 28, 2019 6:08 pm
Hello - In case anyone is still having issues - I had issues with placing a video on a C4D material and on the background with Octane as well and could not get it to work.



Rendering out a JPEG image sequence instead of a .mp4 and placing it on a C4D material with "Alpha Channel" selected under the octane settings DID WORK
:D

---
using:

Cinema 4D R20
Octane 4.02.1
Cyticre
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 17
Joined: Sat Jan 13, 2018 7:06 pm

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby NinoFilm » Thu Feb 06, 2020 6:08 pm

NinoFilm Thu Feb 06, 2020 6:08 pm
i followed the solutions but it doesn't work ... Image
NinoFilm
 
Posts: 2
Joined: Thu Aug 22, 2019 7:37 pm

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby NinoFilm » Thu Feb 06, 2020 6:18 pm

NinoFilm Thu Feb 06, 2020 6:18 pm
tried all solutions. still doesn't work Image
NinoFilm
 
Posts: 2
Joined: Thu Aug 22, 2019 7:37 pm

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby deutschtaurus » Thu Mar 26, 2020 6:03 pm

deutschtaurus Thu Mar 26, 2020 6:03 pm
I'd same problem and solved it.

1) Render Settings - alpha channel
2) In Octane Settings - Kernel tab - Alpha Channel (Keep environment for HDR visible)
3) For background object Cinema 4d apply octane material - diffuse. (not c4d material, it doesn't work). In diffuse add your texture
4) For shadow catching apply diffuse material. In Diffuse material check in Common - Matte.
deutschtaurus
 
Posts: 1
Joined: Thu Jan 02, 2020 6:52 am

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby TheSource » Fri Apr 10, 2020 10:07 am

TheSource Fri Apr 10, 2020 10:07 am
Hi,
I found a working solution to those of you who want to work with video clips!
Simply create a jpeg sequence of your video footage and use that in c4d material.
(You will only be able to open one image at a time but when you hit "calculate" in the "animation" that will load the sequence.)
Then reload the octane viewer and that's it.
(For this solution you need to tick the alpha channel in the kernels and some stuff in addition that were mentioned above.)
TheSource
 
Posts: 1
Joined: Fri Apr 10, 2020 9:56 am

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby dekar07 » Tue Oct 06, 2020 7:02 pm

dekar07 Tue Oct 06, 2020 7:02 pm
So here is a new riddle I did all thigs - pathtracing,enable alpha, disable environment, I have been using octane mat and c4d material and pbr material, and video in texture and still image in texture, and camera imager whatever that means but my background is not visible unfortunetly. Can someone knows what is going on in my relationship with octane?
dekar07
 
Posts: 1
Joined: Fri Sep 25, 2020 9:52 am

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby bepeg4d » Wed Oct 07, 2020 7:03 am

bepeg4d Wed Oct 07, 2020 7:03 am
Hi dekar07,
please thy these steps:
- enable the alpha Channel option in Kernel setting,
- create a c4d Background object,
- apply an Octane Diffuse material to it,
- create an Imagetexture node in Diffuse pin with the desired image file inside:
A22450B0-3BDE-4255-B834-3F1413A28DA5.jpeg


ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 7713
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby iRota » Fri Nov 20, 2020 3:07 pm

iRota Fri Nov 20, 2020 3:07 pm
Hi Beppe.

I have been going nuts over this for a long time.
I have followed your steps and it was still not working. Couldn´t believe it, so:

As I always render to viewport, I tried to render to Live Viewer window and indeed it DOES render the background there, but NOT in the viewport.

Also the background object with the octane diffuse material is not showed in the active camera viewport when octane render is paused or not started.
So I need to have
1- backround object with a standard c4D material YES visible on editor/NOT visible to render
and
2-backround object with a octane diffuse material NOT visible on editor/ YES visible to render

C4D R21.207
OctaneStudio-for-C4D-2020.1.5_R4_Macosx
nVidia GTX 1080


Any help will be very wellcomed.
Attachments
OCTANE_no_background.png
iRota
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 11
Joined: Fri Mar 01, 2019 10:02 am

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby bepeg4d » Mon Nov 23, 2020 8:18 am

bepeg4d Mon Nov 23, 2020 8:18 am
Hi,
instead of the c4d Background object, you can use an Octane Environment Object, in Visible Environment mode, with Backplate active.
Then change the Projection to OSL Projection, and choose the cameraEnvPrjOSL preset:
18D972B8-9B04-49B5-A42E-98E53149E491.jpeg


ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 7713
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Background in Octane? (Cinema 4D Octane)

Postby iRota » Mon Nov 23, 2020 10:17 am

iRota Mon Nov 23, 2020 10:17 am
Hi Beppe, thanks, that works in the viewport render.

How should I adjust the OSL projection (size) to match the camera, it's a vfx background plate I need as background reference. The texture is tiled now and not accounting for the camera aspect ratio.
iRota
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 11
Joined: Fri Mar 01, 2019 10:02 am
Previous

Return to OctaneVR Questions & Discussion


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

Mon Nov 23, 2020 5:23 pm [ UTC ]