Atmospheric fog ?

Forums: Atmospheric fog ?
Sub forum for help and tutorials.

Moderator: aoktar

Re: Atmospheric fog ?

Postby rojharris » Thu Jun 30, 2016 10:16 am

rojharris Thu Jun 30, 2016 10:16 am
Me neither,

Followed all the tuts, tried every conceivable combination, tried scenes with tiny scales and ones 10's of Km wide! All I get is a constant fog over the whole scene, so nice atmospheric distance effect.
Something is very broken with fog in V3 I think. I have never managed to get the effect Brograph do, even following step by step. Tried using octane lights instead of octane daylight. Nothing works!

Very frustrating as I'd love to use Octane for outdoor landscapes but until we get workable haze/fog its not really possible. z-depth is a work-around but it doesn't fade away correctly like real haze does..

Using latest version on OSX by the way but I haven't seen anyone get this to work.

EDIT: I just decided to give up on the environment fog and just add a fog volume to the scene. Set the density to 0.5 and the step length to 1 and Bam! Lovely volumetric hazy fog.
I think this is the way forward. Forget the add medium button in octaneSky and just add a volume.
Word of warning: Don't make it too big to start with and untick it until you've set the voxel size pretty big or it will eat all your system RAM. Start high and slowly dial back.
rojharris
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 62
Joined: Sat Nov 24, 2012 11:00 am

Re: Atmospheric fog ?

Postby aoktar » Thu Jun 30, 2016 11:16 am

aoktar Thu Jun 30, 2016 11:16 am
rojharris wrote:EDIT: I just decided to give up on the environment fog and just add a fog volume to the scene. Set the density to 0.5 and the step length to 1 and Bam! Lovely volumetric hazy fog.
I think this is the way forward. Forget the add medium button in octaneSky and just add a volume.
Word of warning: Don't make it too big to start with and untick it until you've set the voxel size pretty big or it will eat all your system RAM. Start high and slowly dial back.


You don't need small voxels for a uniform fog with volume box. Just use very big values so will not eat your ram. Btw i believe it's possible to do fog with environment fog. Make a search on forum.
Octane For Cinema 4D developer / 3d generalist

3930k / 16gb / 780ti + 1070/1080 / psu 1600w / numerous hw
User avatar
aoktar
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 11052
Joined: Tue Mar 23, 2010 8:28 pm
Location: Türkiye

Re: Atmospheric fog ?

Postby ChrisMills » Thu Jun 30, 2016 11:37 am

ChrisMills Thu Jun 30, 2016 11:37 am
If anyone has a C4D scene with environment fog working, I'd like to see it.

It has me completely stumped, along with many other people it seems.
User avatar
ChrisMills
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 61
Joined: Mon Apr 13, 2015 9:33 am
Location: Auckland, New Zealand

Re: Atmospheric fog ?

Postby rojharris » Thu Jun 30, 2016 2:07 pm

rojharris Thu Jun 30, 2016 2:07 pm
I wouldn't bother Chris. Its not possible as far as I can tell.

The big giant fog volume works a treat. Check out the sample with the greenish fog and icebergs scene in the samples. I edited that scene a bit and saved that volume as a preset.
Rendering nice and fast and looks great.

Roger
rojharris
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 62
Joined: Sat Nov 24, 2012 11:00 am

Re: Atmospheric fog ?

Postby aoktar » Fri Jul 01, 2016 11:34 pm

aoktar Fri Jul 01, 2016 11:34 pm
ChrisMills wrote:If anyone has a C4D scene with environment fog working, I'd like to see it.

It has me completely stumped, along with many other people it seems.

That's greatly working on me. See sample scene. Pay attention to medium parameters. Set thickness as big around scene bounding box or effect distance.
If you need more dense volume so make the thickness smaller and medium scale higher.
Attachments
fog.rar
(96.71 KiB) Downloaded 1122 times
a1.png
Octane For Cinema 4D developer / 3d generalist

3930k / 16gb / 780ti + 1070/1080 / psu 1600w / numerous hw
User avatar
aoktar
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 11052
Joined: Tue Mar 23, 2010 8:28 pm
Location: Türkiye

Re: Atmospheric fog ?

Postby ChrisMills » Sat Jul 02, 2016 11:58 am

ChrisMills Sat Jul 02, 2016 11:58 am
aoktar wrote:
ChrisMills wrote:If anyone has a C4D scene with environment fog working, I'd like to see it.

It has me completely stumped, along with many other people it seems.

That's greatly working on me. See sample scene. Pay attention to medium parameters. Set thickness as big around scene bounding box or effect distance.
If you need more dense volume so make the thickness smaller and medium scale higher.


Thanks Aoktar. I can see it working.

The little sample scenes are very useful when first looking at a new feature.
User avatar
ChrisMills
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 61
Joined: Mon Apr 13, 2015 9:33 am
Location: Auckland, New Zealand

Re: Atmospheric fog ?

Postby aoktar » Sat Jul 02, 2016 12:37 pm

aoktar Sat Jul 02, 2016 12:37 pm
ChrisMills wrote:Thanks Aoktar. I can see it working.
The little sample scenes are very useful when first looking at a new feature.


yes sure. I hope understand this iM having time issue to manage support while improving the plugins.
Octane For Cinema 4D developer / 3d generalist

3930k / 16gb / 780ti + 1070/1080 / psu 1600w / numerous hw
User avatar
aoktar
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 11052
Joined: Tue Mar 23, 2010 8:28 pm
Location: Türkiye

Re: Atmospheric fog ?

Postby aoktar » Sun Jul 03, 2016 2:10 am

aoktar Sun Jul 03, 2016 2:10 am
Another one. It has a few different tryouts by daylights.
Attachments
env-medium.zip
(179.12 KiB) Downloaded 1139 times
a1.png
Octane For Cinema 4D developer / 3d generalist

3930k / 16gb / 780ti + 1070/1080 / psu 1600w / numerous hw
User avatar
aoktar
Octane Plugin Developer
Octane Plugin Developer
 
Posts: 11052
Joined: Tue Mar 23, 2010 8:28 pm
Location: Türkiye

Re: Atmospheric fog ?

Postby Yambo » Sun Jul 03, 2016 6:08 am

Yambo Sun Jul 03, 2016 6:08 am
lovely! thanks Ahmet.
4x 980ti EVGA | 5930k | Asus X99 E WS 3.1 | corsair 64GB RAM |SSD 500GB system + SSD 2TB working files + 6TB HDD storage WD |
Phanteks Enthoo Primo | 1600W EVGA T2 BLACK | It's the fastest 4x980ti build: http://goo.gl/hYp8e0 :)

https://yambo.me
User avatar
Yambo
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 345
Joined: Tue May 12, 2015 1:37 pm
Location: Tel Aviv, Israel

Re: Atmospheric fog ?

Postby coilbook » Wed Jul 13, 2016 4:22 am

coilbook Wed Jul 13, 2016 4:22 am
And where do you get fog volume? We use 3ds Max. Thanks.
coilbook
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1963
Joined: Mon Mar 24, 2014 2:27 pm
PreviousNext

Return to Help / Tutorials


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Sat Sep 22, 2018 2:08 am [ UTC ]