OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [OBSOLETE]

Forums: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [OBSOLETE]
Sub forum for plugin releases
Forum rules
Any bugs related to this plugin should be reported to the Bug Reports sub-forum.
Bugs related to Octane itself should be posted into the Standalone Support sub-forum.

OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [OBSOLETE]

Postby JimStar » Thu Apr 16, 2015 12:33 am

JimStar Thu Apr 16, 2015 12:33 am
This is the quick-fix release


Don't switch the current critical projects to this major version, as you may need to re-tune the scene for them.

Fixes since the 1.0 version

  • Fixed the Octane viewport bug (grain in some cases).
  • Improved the installer: now it knows how to find the 3ds Max Design install paths.

Changes of the 1.0 version

  • New 2.22.2 engine.
    • Don't use the stereo mode anymore to disable stereo in the thin-lens camera, but the stereo output setting. This makes the stereo settings of the panoramic and thin-lens cameras consistent.
    • Added option "Pixel aspect ratio" to the thin-lens camera node, which allows you to render to a non-square pixel format (like NTSC or PAL).
    • Added option "Aperture aspect ratio" to the thin-lens camera node, which allows you to stretch/squash the DOF disc.
    • Added pin "Keep upright" to the panoramic camera node. If enabled, the up-vector is kept at (0, 1, 0).
    • Added option "Pano blackout latitude" to the panoramic camera node, which defines the minimum latitude (in spherical camera coordinates) at which the rendering is "blacked out", when stereo rendering is enabled. This is to avoid eye strain, when people try to look up or down at the poles.
  • Reworked the passes mehanizm:
    • Implemented the new feature of quickly choose and render any pass in OctaneRender viewport in live-render mode - see the new combobox in Octane viewport window. Exporting into Max framebuffer now exports all the passes chosen as render-elements if the current Octane viewport pass is beauty pass. If any other pass is chosen for rendering in Octane viewport - only this current pass will be exported to Max framebuffer.
    • Added all the missed passes to render elements.
    • Added the missed parameters of some passes to render elements settings (e.g. "AO max. samples", "AO alpha shadows" for "Ambient occlusion" pass, etc...).
    • Added the missed common paramters for info-passes: such as "Start after beauty", "Max. samples", "Distributed tracing", "Filter size" and "Tonemapping". You can find this settings-group inside the common kernel settings.
    • Added the "Object layer ID" parameter to Octane object properties. Now you can render Octane object layer masks in both the final render and in Octane viewport session.
    • Now you can assign the light pass numbers to emission nodes and render the mask passes in both the final render and in Octane viewport session.
    • Added "Render layer setup" group to common settings (you can set e.g. the current Octane layer to be rendered).
  • Multiprocessor calculations are now used in some parts of code to speedup the plugin. This work is just in the beginning, so more parts of the plugin will become multithreaded in future.
  • New installer is implemented. Now you can install the Octane plugin into all installed Max versions in one go. Standard uninstaller procedure is registered in Windows and is put into start menu together with the link to manual after installation.
  • Version string of the plugin from now on is structured. The version number contains two parts: "<engine version> - <plugin version>". This way the plugin is able to have its own independent version number which does not depend on the engine version it is linked with. This is the only way to have own roadmap for the plugin planned in the tracker.
  • Minor fixes and improvements...


DOWNLOAD
OctaneRender for 3ds Max 2.22.2 - 1.1 (21.4MB autoinstaller file)
OctaneRender for 3ds Max 2.22.2 - 1.1 DEMO (18.5MB autoinstaller file)

For network slave and daemon please download standalone installer here:
viewtopic.php?f=33&t=45529


Yours,
The OctaneRender® Team.
User avatar
JimStar
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 3527
Joined: Thu Jul 28, 2011 8:19 pm
Location: Auckland, New Zealand

Re: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [TEST]

Postby mikinik » Thu Apr 16, 2015 12:51 am

mikinik Thu Apr 16, 2015 12:51 am
quickly! thanks JimStar!
i7-3930/32Gb/gtx780/gtx680/win7x64/3dsmax2016/3dsmax2017
mikinik
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 218
Joined: Sun Oct 07, 2012 1:05 am

Re: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [TEST]

Postby 3dgeeks » Thu Apr 16, 2015 4:08 am

3dgeeks Thu Apr 16, 2015 4:08 am
Nice thanks. Had a play with lightpasses. I was only able to render them in the Octane VFB, they didnt save when i rendered them from Render Elements.
3dgeeks
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 193
Joined: Wed Jun 11, 2014 8:12 am

Re: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [TEST]

Postby nikostap » Thu Apr 16, 2015 4:36 am

nikostap Thu Apr 16, 2015 4:36 am
Bug. Now it sets for 2014 in the folder for 2015. Although the installation costs in 2014.
nikostap
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 49
Joined: Thu Jun 27, 2013 6:06 pm
Location: Russian Federation, Sankt-Peterburg

Re: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [TEST]

Postby JimStar » Thu Apr 16, 2015 5:21 am

JimStar Thu Apr 16, 2015 5:21 am
nikostap wrote:Bug. Now it sets for 2014 in the folder for 2015. Although the installation costs in 2014.

Could you please explain more clearly what happens? It works OK on my side for both 2014 and 2015...

EDIT: OK, I've found what happens. This happens only in the case no Max 2015 (not Design) is installed, but 2014 is installed (I have them all installed on my machine, this is why all is OK here).
Will be fixed in next version.
You can just copy Octane files from newly created 2015 folder into 2014 after installation as a quick workaround.
User avatar
JimStar
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 3527
Joined: Thu Jul 28, 2011 8:19 pm
Location: Auckland, New Zealand

Re: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [TEST]

Postby bicket » Thu Apr 16, 2015 6:58 am

bicket Thu Apr 16, 2015 6:58 am
Hi Jimstar

It's ok for max design 2014 64
But my max 2012 64 is not recognised

Is there a way to install the plug manually ?


Anyway, render pass in OctaneRender viewport is the greatest feature of this new build. Thanks.
PortFolio
4 x TITAN - Win 7 64 - Octane Rocks
User avatar
bicket
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 365
Joined: Thu Mar 01, 2012 10:46 am

Re: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [TEST]

Postby gabrielefx » Thu Apr 16, 2015 7:11 am

gabrielefx Thu Apr 16, 2015 7:11 am
thank you.
Not tested yet because because I'm finishing a work with 2.21.
Yesterday I watched a video demo regarding Octane for Nuke.
The guy switched between all the passes through a menu and all of them were renderized all together.
I need this feature implemented.

thanks
quad Titan Kepler 6GB + quad Titan X Pascal 12GB + quad GTX1080 8GB + dual GTX1080Ti 11GB
User avatar
gabrielefx
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1701
Joined: Wed Sep 28, 2011 2:00 pm

Re: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [TEST]

Postby JimStar » Thu Apr 16, 2015 7:14 am

JimStar Thu Apr 16, 2015 7:14 am
bicket wrote:Hi Jimstar

It's ok for max design 2014 64
But my max 2012 64 is not recognised

Is there a way to install the plug manually ?

Unfortunatelly, I was not able to install Max 2012 on my machine. There is some constant problem with Autodesk 2012 installer - it gives no option to disable material library installation, but when it tries to access it through the Internet it always fails to find the Autodesk resource. So, the installation of 2012 always fails, at least from my IP.
It looks like Autodesk abandoned this installer support? How long ago have you installed this Max 2012?

What I need - just to see the windows registry keys Max 2012 writes. It looks like it differ from later versions.
Could you run "regedit.exe" and look at the path "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Autodesk/3dsMax/"? E.g. the Max 2015 stores the install path in "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Autodesk/3dsMax/17.0/Installdir" key. As the 2014 stores it under "16.0" version, 2013 under "15.0", I was expecting that 2012 uses "14.0" for that registry path... But it looks like there is some other path used by 2012...
User avatar
JimStar
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 3527
Joined: Thu Jul 28, 2011 8:19 pm
Location: Auckland, New Zealand

Re: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [TEST]

Postby nikostap » Thu Apr 16, 2015 7:24 am

nikostap Thu Apr 16, 2015 7:24 am
JimStar wrote:
nikostap wrote:Bug. Now it sets for 2014 in the folder for 2015. Although the installation costs in 2014.

Could you please explain more clearly what happens? It works OK on my side for both 2014 and 2015...

EDIT: OK, I've found what happens. This happens only in the case no Max 2015 (not Design) is installed, but 2014 is installed (I have them all installed on my machine, this is why all is OK here).
Will be fixed in next version.
You can just copy Octane files from newly created 2015 folder into 2014 after installation as a quick workaround.


Sorry for my English. I did so. I moved the files manually, but decided to report it. Thanks for the answer. Otoyteam you are the best!))
Last edited by nikostap on Thu Apr 16, 2015 7:30 am, edited 1 time in total.
nikostap
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 49
Joined: Thu Jun 27, 2013 6:06 pm
Location: Russian Federation, Sankt-Peterburg

Re: OctaneRender® for 3ds max® v2.22.2 - 1.1 [TEST]

Postby bicket » Thu Apr 16, 2015 7:25 am

bicket Thu Apr 16, 2015 7:25 am
JimStar wrote:
bicket wrote:Hi Jimstar

It's ok for max design 2014 64
But my max 2012 64 is not recognised

Is there a way to install the plug manually ?

Unfortunatelly, I was not able to install Max 2012 on my machine. There is some constant problem with Autodesk 2012 installer - it gives no option to disable material library installation, but when it tries to access it through the Internet it always fails to find the Autodesk resource. So, the installation of 2012 always fails, at least from my IP.
It looks like Autodesk abandoned this installer support? How long ago have you installed this Max 2012?

What I need - just to see the windows registry keys Max 2012 writes. It looks like it differ from later versions.
Could you run "regedit.exe" and look at the path "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Autodesk/3dsMax/"? E.g. the Max 2015 stores the install path in "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Autodesk/3dsMax/17.0/Installdir" key. As the 2014 stores it under "16.0" version, 2013 under "15.0", I was expecting that 2012 uses "14.0" for that registry path... But it looks like there is some other path used by 2012...



Installdir of my max 2012 is located at HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Autodesk\3dsMax\14.0\MAX-1:409
Installdir of max design 2014 is just HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Autodesk\3dsMaxDesign\16.0
PortFolio
4 x TITAN - Win 7 64 - Octane Rocks
User avatar
bicket
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 365
Joined: Thu Mar 01, 2012 10:46 am
Next

Return to Releases


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Wed May 27, 2020 12:54 am [ UTC ]