Add Light

Forums: Add Light
Blender (Export script developed by yoyoz; Integrated Plugin developed by JimStar)

Add Light

Postby AndreasResch » Wed Aug 08, 2018 8:46 am

AndreasResch Wed Aug 08, 2018 8:46 am
Hey.

I've seen that it's very quick and easy to create lights in Cinema4D. With one click they are already set up. Especially the targetted light option is nice. In Blender I always have to create everything manually. Maybe you can add a section to the "Add" popup or have a section in the toolbar where Octane specific features are included (this is how Renderman handled it).

This is the popup of Cinema4D that I'm refering to (btw. it should be "Targeted" with just one "t").
Octane_Issue_12.jpg


Cheers,
Andreas
AndreasResch
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 71
Joined: Wed Jul 25, 2018 4:53 pm

Re: Add Light

Postby J.C » Wed Aug 08, 2018 9:30 am

J.C Wed Aug 08, 2018 9:30 am
Here is a nice addon that could be compared to C4D menu you are referring to.
CPU – i7 8700k 4.9Ghz + 32GB RAM
GPU – 2xGTX 980 Ti
System – OS X 10.12.6, Windows 10
Octane 3.0x, Blender Plugin 15.2.6
My Behance portfolio
Blender plugin FB support group
J.C
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 501
Joined: Thu May 13, 2010 6:35 pm
Location: Wrocław

Re: Add Light

Postby AndreasResch » Wed Aug 08, 2018 2:42 pm

AndreasResch Wed Aug 08, 2018 2:42 pm
Where is this addon?

Cheers,
Andreas
AndreasResch
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 71
Joined: Wed Jul 25, 2018 4:53 pm

Re: Add Light

Postby J.C » Wed Aug 08, 2018 4:06 pm

J.C Wed Aug 08, 2018 4:06 pm
CPU – i7 8700k 4.9Ghz + 32GB RAM
GPU – 2xGTX 980 Ti
System – OS X 10.12.6, Windows 10
Octane 3.0x, Blender Plugin 15.2.6
My Behance portfolio
Blender plugin FB support group
J.C
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 501
Joined: Thu May 13, 2010 6:35 pm
Location: Wrocław

Re: Add Light

Postby AndreasResch » Wed Aug 08, 2018 4:53 pm

AndreasResch Wed Aug 08, 2018 4:53 pm
Hey.

I've already tried this one out, but it just allows the creation of a Point Mesh Light. Can't see any Area Light options there. But maybe I have overseen something.

Cheers,
Andreas
AndreasResch
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 71
Joined: Wed Jul 25, 2018 4:53 pm

Re: Add Light

Postby J.C » Thu Aug 09, 2018 2:06 pm

J.C Thu Aug 09, 2018 2:06 pm
It has only point light option. You can add your own options if you are not afraid to code a bit ;)
CPU – i7 8700k 4.9Ghz + 32GB RAM
GPU – 2xGTX 980 Ti
System – OS X 10.12.6, Windows 10
Octane 3.0x, Blender Plugin 15.2.6
My Behance portfolio
Blender plugin FB support group
J.C
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 501
Joined: Thu May 13, 2010 6:35 pm
Location: Wrocław

Re: Add Light

Postby AndreasResch » Thu Aug 09, 2018 2:18 pm

AndreasResch Thu Aug 09, 2018 2:18 pm
Hey.

I'm not afraid. But for one I would not want to mess with somebody elses code and besides that, my Python skills are pretty much non-existent. I can imagine, that for a trained programmer this is a quick thing. So maybe the guys at OTOY have a few minutes to create this.

Cheers,
Andreas
AndreasResch
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 71
Joined: Wed Jul 25, 2018 4:53 pm

Re: Add Light

Postby linograndiotoy » Sat Aug 18, 2018 9:32 am

linograndiotoy Sat Aug 18, 2018 9:32 am
For sure BlenderOctane needs a fastest way to add specific light types to the scene.

Something maybe not anyone is aware about is that you can use a Blender Area Light as an Octane Area Light.

All you need to do is to activate Use Nodes for the light and attach a Diffuse shader+Emission.

Point and Directional Lights can only be used as Toon Lights for now.

The point is in Octane all lights are basically emissive geometry, so "Lights" (in the classic term 3D software users know them) need to be somehow implemented in some diffrent way in each software.

We'll work on some more direct way to create ready to use Octane Lights for sure.
Attachments
Area.PNG
linograndiotoy
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 24
Joined: Thu Feb 01, 2018 7:10 pm

Re: Add Light

Postby J.C » Mon Aug 20, 2018 8:53 pm

J.C Mon Aug 20, 2018 8:53 pm
Hi Lino,

It would be cool if light nodes for the light were generated automatically.
btw. if you turn off the light in outliner it still visible in reflections and generates emission.
CPU – i7 8700k 4.9Ghz + 32GB RAM
GPU – 2xGTX 980 Ti
System – OS X 10.12.6, Windows 10
Octane 3.0x, Blender Plugin 15.2.6
My Behance portfolio
Blender plugin FB support group
J.C
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 501
Joined: Thu May 13, 2010 6:35 pm
Location: Wrocław

Re: Add Light

Postby AndreasResch » Tue Aug 21, 2018 6:06 am

AndreasResch Tue Aug 21, 2018 6:06 am
Yeah, this is all I want/need. Creating the nodes for the light each time is annoying. Just put everything that is a bit tedious in that panel. With time it can be expanded with more features.

Here's the panel that Renderman had in its addon. Plain and simple.

Octane_Issue_21.jpg


Cheerio,
Andreas
AndreasResch
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 71
Joined: Wed Jul 25, 2018 4:53 pm
Next

Return to Blender


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Tue Oct 23, 2018 11:20 pm [ UTC ]