Blender Exporter 2.02

Forums: Blender Exporter 2.02
Blender (Export script developed by yoyoz; Integrated Plugin developed by JimStar)

Blender Exporter 2.02

Postby steveps3 » Sat Jan 18, 2014 11:20 am

steveps3 Sat Jan 18, 2014 11:20 am
I've tweaked the Blender exporter so that it will now create a new .OCS if the project that you have supplied doesn't exist.

If you've not been following my other thread, a quick summary. Lionel's Blender export script got broken. It no longer works for Octane above version 1.20. The main reason for this is that Lionel's script tried to export all the materials inside the .OCS file. The format of the .OCS has changed and so the script stopped working. I have stripped out all the writing of materials etc. Now all that happens is that the .OBJ/.MTL files are generated and Octane called.

Give it a go if you want. You install it just like the old exporter straight from the .ZIP file.
Attachments
octanerender2_02.zip
(61.92 KiB) Downloaded 1814 times
(HW) Intel i7 2600k, 16GB DDR3, MSI 560GTX ti (2GB) x 3
(SW) Octane (1.50) Blender (2.70) (exporter 2.02)
(OS) Windows 7(64)
User avatar
steveps3
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1118
Joined: Sat Aug 21, 2010 4:07 pm
Location: England

Re: Blender Exporter 2.02

Postby vinz » Mon Jan 20, 2014 4:40 pm

vinz Mon Jan 20, 2014 4:40 pm
THANKS YOU SO MUCH !!! Steve.

So i suppose this one is working with the lastest octane standalone.
I'll make a try asap.

That's wonderfull to see someone keeping the exporter up to date.
Thanks for your time and talent.
:D
i7 8700k / 16Gib / GTX980Ti 6GiB / win10x64 1803 / Blender 2.78a / drivers 416.34 + Octane 4.0 Standalone / OctaneBlender
User avatar
vinz
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 230
Joined: Fri Apr 09, 2010 5:00 pm
Location: France

Re: Blender Exporter 2.02

Postby simdal » Tue Feb 11, 2014 7:32 am

simdal Tue Feb 11, 2014 7:32 am
Hello, I need an exporter for instances. The octinstances_v019 version does not work with the latest version of blender. Can anyone help me? (I ask the mythical EnricoCerica?)
Thank you.
Hello, Sim

EDIT: sorry, I made ​​a mistake. working properly.
Win 10 64, 4xGTX780ti 1xGTX560, Octane, Blender, enterprise All-Access standalone
User avatar
simdal
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 92
Joined: Tue Aug 14, 2012 6:10 am
Location: Mantova (Italia)

Re: Blender Exporter 2.02

Postby ROUBAL » Tue Feb 11, 2014 12:58 pm

ROUBAL Tue Feb 11, 2014 12:58 pm
Hello, I need an exporter for instances. The octinstances_v019 version does not work with the latest version of blender. Can anyone help me? (I ask the mythical EnricoCerica?)
Thank you.
Hello, Sim


I confirm that it works fine with Blender 2.69, but I encountered a weird trouble when switching to 2.69, that I fixed by deleting the addon and loading it again : The first time, the button for obj export was not available in the addon GUI.
French Blender user - CPU : intel Quad QX9650 at 3GHz - 8GB of RAM - Windows 7 Pro 64 bits. Display GPU : GeForce GTX 480 (2 Samsung 2443BW-1920x1600 monitors). External GPUs : two EVGA GTX 580 3GB in a Cubix GPU-Xpander Pro 2. NVidia Driver : 368.22.
User avatar
ROUBAL
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 2199
Joined: Mon Jan 25, 2010 5:25 pm
Location: FRANCE

Re: Blender Exporter 2.02

Postby ROUBAL » Sat Mar 01, 2014 5:57 pm

ROUBAL Sat Mar 01, 2014 5:57 pm
Well, bad news : I encounter the problem of the octinstances_v019 not working with the Blender 269 for Octane version. This instances exporter still works fine for me with the official Blender 2.69, but refuses absolutely to work with the plugin version.

I deinstalled and reinstalled everything many times : Blender 2.69 for Octane, the Octane Unsupported Plug-in v1.20 by Lionel (also tested with the more recent v2.02), and the unoffical Instances exporter octinstances_v019 by Matej.

I also deleted the content of the Blender roaming folder (copy of the python script) without any success. Blender for Octane choses itself the path and rewrites the folder content.

I can't export instances (csv files). The little plugin panel also doesn't show the Write dupli objects to file. This last point is not a problem for me as I never use this feature, but the main problem is that the script doesn't work at all.

The weirdest thing is that whatever path I type in the field, the python file isn't installed at the specified location, but instead in the Users\...\AppData/Roaming\... path.

Here are the screen shots :
Attachments
octinstances-Good.jpg
The Instances exporter working fine in Blender 2.69 Official.
octinstances-Bad.jpg
The Instances exporter as displayed in Blender 2.69 for Octane. Not working and Missing button.
octinstances-GoodPath.jpg
The specified path for the Instances exporter install.
octinstances-BadPath.jpg
The path actually recorded by Blender 2.69 for Octane.
octinstances-Bad2.jpg
The error message got when attempting to export instances.
French Blender user - CPU : intel Quad QX9650 at 3GHz - 8GB of RAM - Windows 7 Pro 64 bits. Display GPU : GeForce GTX 480 (2 Samsung 2443BW-1920x1600 monitors). External GPUs : two EVGA GTX 580 3GB in a Cubix GPU-Xpander Pro 2. NVidia Driver : 368.22.
User avatar
ROUBAL
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 2199
Joined: Mon Jan 25, 2010 5:25 pm
Location: FRANCE

Re: Blender Exporter 2.02

Postby kavorka » Mon Mar 24, 2014 3:22 pm

kavorka Mon Mar 24, 2014 3:22 pm
I have a problem now (I just updated to this version from the 1.17).
Now it exports my whole scene, where as before it only exported the layers I currently have selected. Is this just how it works now, or do I need to go back to 1.17?

The reason why I want to update is because I can't rename materials when in Octane render mode, I need to change back to blender internal every time I want to rename a material.
Is there a better way to do all of this?
Intel quad core i5 @ 4.0 ghz | 8 gigs of Ram | Geforce GTX 470 - 1.25 gigs of Ram
kavorka
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1351
Joined: Sat Feb 04, 2012 6:40 am

Re: Blender Exporter 2.02

Postby ROUBAL » Tue Mar 25, 2014 1:49 am

ROUBAL Tue Mar 25, 2014 1:49 am
The select option has been disabled since 1.18 if I remember well. All objects set to visible even if on hidden layers are exported.

So, the best method to make sure you export only what you need is as following :

1 : Enable visibility of all layers.
2 : Select the objects you want to export.
3 : Ctrl I to inverse selection.
4 : H for hiding all unwanted objects.

Select only meshes. An Empty or something which is not a mesh can put troubles in the export. Theorically it should be ignored, but it is better to avoid problems.

Important : The camera must be hidden as well, but always keep a camera in the scene, even if you only want to export without rendering anything. If you remove the camera, the script will gives an error message and will not export.

Except if you want a whole scene to be exported as it is to Octane's world, individual objects have to be put a the origin of the 3D space : it is very important if you want to move them easily in Octane and absolutely necessary if you use them as instances.

I hope this helps you.

Philippe.
French Blender user - CPU : intel Quad QX9650 at 3GHz - 8GB of RAM - Windows 7 Pro 64 bits. Display GPU : GeForce GTX 480 (2 Samsung 2443BW-1920x1600 monitors). External GPUs : two EVGA GTX 580 3GB in a Cubix GPU-Xpander Pro 2. NVidia Driver : 368.22.
User avatar
ROUBAL
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 2199
Joined: Mon Jan 25, 2010 5:25 pm
Location: FRANCE

Re: Blender Exporter 2.02

Postby kavorka » Tue Mar 25, 2014 2:16 am

kavorka Tue Mar 25, 2014 2:16 am
Man, 0.o.
I think I will just stay with 1.17.
That's too much work for not enough upside.
Intel quad core i5 @ 4.0 ghz | 8 gigs of Ram | Geforce GTX 470 - 1.25 gigs of Ram
kavorka
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1351
Joined: Sat Feb 04, 2012 6:40 am

Re: Blender Exporter 2.02

Postby ROUBAL » Tue Mar 25, 2014 2:34 am

ROUBAL Tue Mar 25, 2014 2:34 am
You'll see that it is not a big deal once you'll be used to this process. ;)
French Blender user - CPU : intel Quad QX9650 at 3GHz - 8GB of RAM - Windows 7 Pro 64 bits. Display GPU : GeForce GTX 480 (2 Samsung 2443BW-1920x1600 monitors). External GPUs : two EVGA GTX 580 3GB in a Cubix GPU-Xpander Pro 2. NVidia Driver : 368.22.
User avatar
ROUBAL
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 2199
Joined: Mon Jan 25, 2010 5:25 pm
Location: FRANCE

Re: Blender Exporter 2.02

Postby r-username » Tue Mar 25, 2014 12:55 pm

r-username Tue Mar 25, 2014 12:55 pm
simdal wrote:Hello, I need an exporter for instances.[/b]


+1, having the instances extra script work with 2.02 would be great or just a instance exporter py.

thanks in advance
i7 960 - W7x64 - 12 GB - 2x GTX 780ti
http://www.startsimple.com/ - http://www.gigavr.com/
r-username
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 217
Joined: Thu Nov 24, 2011 3:39 pm
Next

Return to Blender


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Tue Jun 25, 2019 7:30 am [ UTC ]