Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Forums: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)
Maxon Cinema 4D (Export script developed by abstrax, Integrated Plugin developed by aoktar)

Moderator: aoktar

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bloomis2 » Thu Jan 30, 2020 10:19 pm

bloomis2 Thu Jan 30, 2020 10:19 pm
Hi,

I have this problem with the denoiser. Just got a new PC:

ASRock > TRX40 Creator
2 x 16 GB GSKILL 3200 DDR4
AMD 3960X threadripper
4 x RTX 2080 TI Asus Turbo
PSU : ENERMAX MAXREVO 1800W 80+GOLD

Octane : 2019.1.5
Nvidia studio drivers 441.66

All is well until I enable spectral AI denoiser on my cam. It's an instant crash, 100%.
It's really frustrating. I've read everything on this thread and I feel like there is no solution.

Octane is my main professional tool, please help me!
bloomis2
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 21
Joined: Thu Sep 29, 2016 3:29 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Fri Jan 31, 2020 7:28 am

bepeg4d Fri Jan 31, 2020 7:28 am
Hi,
try to disable in rendering the first GPU connected to monitor, and use it only for AI Denoiser, in order to render with only 3x GPUs.
If it works, the issue is in the powering/PSU.
What is the frame resolution?

ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 7333
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bloomis2 » Fri Jan 31, 2020 8:15 am

bloomis2 Fri Jan 31, 2020 8:15 am
bepeg4d wrote:Hi,
try to disable in rendering the first GPU connected to monitor, and use it only for AI Denoiser, in order to render with only 3x GPUs.
If it works, the issue is in the powering/PSU.
What is the frame resolution?

ciao Beppe


Hi, thanks for answering.
Yes, it works. But in theory the PSU is powerful enough for 4 GPU, so...
Isn't the problem coming octane itself that requires too much power for its denoiser?

I'm asking this because some people on this forum said they changed / added a PSU and it didn't change anything.
I don't have any issues with the optix denoiser in Arnold, for example.
EDIT : the frame resolution is just 1920x1080
bloomis2
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 21
Joined: Thu Sep 29, 2016 3:29 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby SSmolak » Fri Jan 31, 2020 9:02 am

SSmolak Fri Jan 31, 2020 9:02 am
Maybe it is not related to PSU but the way how Octane or NVidia driver using GPU that is connected to monitor. It must divide power to CUDA calculations and normal displaying tasks.
---------------------------------------
Architectural Visualizations
www.atlantis-arts.com
User avatar
SSmolak
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 154
Joined: Sat Feb 07, 2015 5:41 pm
Location: Poland

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bloomis2 » Fri Jan 31, 2020 10:46 am

bloomis2 Fri Jan 31, 2020 10:46 am
SSmolak wrote:Maybe it is not related to PSU but the way how Octane or NVidia driver using GPU that is connected to monitor. It must divide power to CUDA calculations and normal displaying tasks.


Honestly that's what worries me. I don't think this is a hardware issue. And no one @octane hasn't found a software solution. So i'm left with :
- Not using the denoiser, denoise in After Effects.
- Not using all my GPUs... What a waste.
- Using Redshift or Arnold, but I really enjoy Octane.
bloomis2
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 21
Joined: Thu Sep 29, 2016 3:29 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby SSmolak » Fri Jan 31, 2020 11:08 am

SSmolak Fri Jan 31, 2020 11:08 am
Is anyone tried multi PSU configuration ?
---------------------------------------
Architectural Visualizations
www.atlantis-arts.com
User avatar
SSmolak
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 154
Joined: Sat Feb 07, 2015 5:41 pm
Location: Poland

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bloomis2 » Fri Jan 31, 2020 1:44 pm

bloomis2 Fri Jan 31, 2020 1:44 pm
ricchezza wrote:Ok guys. It has nothing to do with the power issues or insufficient power supply. As i was recommended by the support i ve got myself a second PSU. Right now ive got 2900 watts of power. for 4 rtx2080ti. And it still crashes. Even with 1 card assigned for denoiser. So guys if anybody faces the same issue - DO NOT buy additional ram (as i was recommended firstly) and DO NOT buy additional PSU. Those are not the cause of the issue. Not the frequencies, not the temperatures. I dunno what is the cause really.

p.s. It is also not the octane version that matters. Just tried 4.04 instead of 2018.1.3 - crashes in the same way.


This guy did...
bloomis2
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 21
Joined: Thu Sep 29, 2016 3:29 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Mon Feb 03, 2020 9:05 am

bepeg4d Mon Feb 03, 2020 9:05 am
Hi bloomis2,
try to power one of the GPUs with another PSU (650W should be enough).
Normally Octane is constant in power consumption, but AI Denoiser is different, and arrives to the peaks of power consumption, so what is normally working could not be enough with AI Denoiser, especially with RTX 20180 TI.
ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 7333
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby SSmolak » Mon Feb 03, 2020 9:48 am

SSmolak Mon Feb 03, 2020 9:48 am
Try set power limit in Afterburner to 90-95 % and see what happen.
---------------------------------------
Architectural Visualizations
www.atlantis-arts.com
User avatar
SSmolak
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 154
Joined: Sat Feb 07, 2015 5:41 pm
Location: Poland

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby Rik » Thu Apr 02, 2020 11:04 am

Rik Thu Apr 02, 2020 11:04 am
Any solution to this yet?
Just started using a pair of 2080tis and upgraded to enterprise edition
All fine until the denoise stage starts.

Then it's total instant shutdown due to power loss and need to unplug at the wall for a bit.

Using a 1200w suppy
3dsMax plugin
Octane 2020.1 RC2 10.06

Knackered if I can't use the denoiser...
Rik
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 322
Joined: Wed Jul 28, 2010 8:57 pm
PreviousNext

Return to Maxon Cinema 4D


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 9 guests

Tue Jul 14, 2020 8:16 am [ UTC ]