Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Forums: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)
Maxon Cinema 4D (Export script developed by abstrax, Integrated Plugin developed by aoktar)

Moderator: aoktar

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby ukirishan » Wed Jun 05, 2019 9:05 am

ukirishan Wed Jun 05, 2019 9:05 am
Has there been a solution found to the power consumption issue causing many systems to shutdown (Or laptops to disconnect from power supply and run in battery mode) when using AI denoiser and rendering to picture viewer in C4D Octane 4?

I'm still having this issue after months and no solution from Otoy yet.

Windows 10 Home
Intel Core i7 7700
32GB ram
2x Nvidea 1070

C4D 20.059
Octane 4.01.1
Nvidea 417.71

Rendering at 1920/720/ both cause crash
Scan 3XS LG17 Cyclone Laptop/ Intel Core i7 7700 / 32GB RAM / 2x1070 / Windows 10 Home
Desktop: Dual Xeon E5 3.10Ghz 10 core/ 64GB RAM / 3x2080ti / 4x980ti (Netstor) 1500W / Windows 10 Pro
ukirishan
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 6
Joined: Sun Jun 14, 2015 11:50 am

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby 3dworks » Fri Jun 07, 2019 6:44 pm

3dworks Fri Jun 07, 2019 6:44 pm
I also am wondering why there is no solution coming from Otoy. Apparently this issue is strijing many users, some even with very powerful PSU setups. Maybe some kind of software solution should be found for this.
http://instagram.com/3dworksvisualcomputing

apple macpro 5,1 with nvidia gtx 980ti, 48G RAM, 2 x 2,66 GHz 6-core intel xeon/ mac os 10.13.6 + networked hp workstation with 48G RAM, netstor GPU box, 5 x nvidia gtx 980ti / windows 7 pro
User avatar
3dworks
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 197
Joined: Fri May 21, 2010 5:08 pm
Location: Berlin

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby haze » Sun Jun 09, 2019 9:11 pm

haze Sun Jun 09, 2019 9:11 pm
At the moment it is looking like a hardware/driver issue isolated to a couple of devices, possibly caused by manufacturing error since it doesn't happen with all of them, but this is just speculation.

We have found that clock limiting these problematic devices using nvidia-smi helps. But this is NOT something we recommend users doing. We should wait for a solution from NVidia for this.
User avatar
haze
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 764
Joined: Sun Feb 08, 2015 8:57 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby 3dworks » Fri Jun 21, 2019 3:55 pm

3dworks Fri Jun 21, 2019 3:55 pm
ok just a short update to this question. i've followed beppe's advice to check if something can be optimized about how much power the card gets inside my macpro. i've found a device sold by evga called "powerlink" which is supposed not only to ease power cable connections but also to balance the supplied electrical power from both cables. i was just curious if this would work with my 980ti inside the macpro 5,1 - and bought one. the result is that now this machine can render all denoised passes up to large sizes without issues. i am now in the process to upgrade my 2 other machines with this device to see if it does work in networked way as well. i will keep you updated!

thanks beppe for giving the tip to double check powering the card!

cheers

markus
http://instagram.com/3dworksvisualcomputing

apple macpro 5,1 with nvidia gtx 980ti, 48G RAM, 2 x 2,66 GHz 6-core intel xeon/ mac os 10.13.6 + networked hp workstation with 48G RAM, netstor GPU box, 5 x nvidia gtx 980ti / windows 7 pro
User avatar
3dworks
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 197
Joined: Fri May 21, 2010 5:08 pm
Location: Berlin

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Sat Jun 22, 2019 6:16 am

bepeg4d Sat Jun 22, 2019 6:16 am
Hi Markus,
great!!!
Happy to hear that you have solved :D
Here is the link at EVGA PowerLink for other users:
https://www.evga.com/articles/01051/evga-powerlink/
How do you have connected it to Mac Pro?
Happy Mac GPU Rendering,
ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 6512
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby glimpse » Sat Jun 22, 2019 9:47 am

glimpse Sat Jun 22, 2019 9:47 am
3dworks wrote:but also to balance the supplied electrical power from both cables.


if You have single rail PSU, You do not balance anything as those two cables come from the same contacts inside PSU, but on Multi-rail design that might help as each of those could come from different rails.

the important bit though is "Integrated solid state capacitors give you power filtering" - that would help for sure and that's why getting a bit better power supply with cleaner output is worth taking a look at.
tomGlimps | [email protected] | 32GB | TitanBlack
Available for Freelance, Coaching & Mentoring
User avatar
glimpse
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 3576
Joined: Wed Jan 26, 2011 2:17 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby glimpse » Sat Jun 22, 2019 9:49 am

glimpse Sat Jun 22, 2019 9:49 am
3dworks wrote:I also am wondering why there is no solution coming from Otoy. Apparently this issue is strijing many users, some even with very powerful PSU setups. Maybe some kind of software solution should be found for this.


how powerful PSU matters little..the importance here is how clean the power goes out. Getting higher efficiency PSU with better regulation is good idea to start with if You want to avoid stability issues.
tomGlimps | [email protected] | 32GB | TitanBlack
Available for Freelance, Coaching & Mentoring
User avatar
glimpse
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 3576
Joined: Wed Jan 26, 2011 2:17 pm
Previous

Return to Maxon Cinema 4D


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

Tue Jul 23, 2019 5:06 am [ UTC ]