Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Forums: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)
Maxon Cinema 4D (Export script developed by abstrax, Integrated Plugin developed by aoktar)

Moderator: aoktar

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby DiegoRuizDiaz » Mon Apr 22, 2019 4:27 pm

DiegoRuizDiaz Mon Apr 22, 2019 4:27 pm
bepeg4d wrote:And what happens if you decrease the resolution by half?
ciao Beppe


Hi Beppe, tested at half and crash, black screen needs hard reset. Any other idea? Thanks !
DiegoRuizDiaz
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 10
Joined: Tue Nov 24, 2015 2:50 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Tue Apr 23, 2019 5:57 am

bepeg4d Tue Apr 23, 2019 5:57 am
What about your PSU?
ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 6588
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby DiegoRuizDiaz » Tue Apr 23, 2019 3:21 pm

DiegoRuizDiaz Tue Apr 23, 2019 3:21 pm
bepeg4d wrote:What about your PSU?
ciao Beppe


Hi Beppe, I do not think it's that, the only thing that cause that kind of crash is Octane, nothing else, i already test a lot of Apps and software GPU related (including Redshift) and videogames for hours and Octane is the only one. Can that happen?

Thanks.
DiegoRuizDiaz
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 10
Joined: Tue Nov 24, 2015 2:50 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby bepeg4d » Wed Apr 24, 2019 7:45 am

bepeg4d Wed Apr 24, 2019 7:45 am
Denoiser tends to reach the peak of power consumption of the selected GPU, so it depends on how much room there is in PSU, when AI Denoiser kicks in.
ciao Beppe
User avatar
bepeg4d
Octane Guru
Octane Guru
 
Posts: 6588
Joined: Wed Jun 02, 2010 6:02 am
Location: Italy

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby Joelster » Wed Apr 24, 2019 8:31 pm

Joelster Wed Apr 24, 2019 8:31 pm
I'll throw in: I've been having the same issues.
C4D R20.059
Octane 4.02.1 R2 & R3
AMD 1950x

3x 1080tis
1x 2080ti

The crashing hard/instant restart only started when I installed the 2080ti.
Joelster
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 1
Joined: Fri Oct 21, 2016 8:35 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby haze » Thu Apr 25, 2019 8:43 pm

haze Thu Apr 25, 2019 8:43 pm
We will try to investigate.

Please bear in mind that Octane uses cuDNN (which is an NVidia library), whereas Redshift does not.

It is not possible for software in user mode to trigger an ATX power off - only instructions executed in kernel mode can do that (eg drivers). But usually these problems are caused by inadequate power supply. However, it is not inconceivable that cuDNN is using some obscure driver feature, or by chance causing the driver to do some bad things in kernel mode.

If your particular case is not PSU related, then my current guess is that there is a driver issue.
User avatar
haze
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 795
Joined: Sun Feb 08, 2015 8:57 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby smessing » Wed May 01, 2019 3:08 am

smessing Wed May 01, 2019 3:08 am
Any updates on this? Having the exact same issue making the denoiser unusable for production animation. Using 2018.1.2 with 4x 2080tis

EDIT: weird thing - when I went down to 3 cards rendering it works fine. Then when I turn all 4 cards back on but keep "use all gpus" off, it works fine with 4 cards. Not sure if this is stable at all yet
smessing
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 9
Joined: Mon Mar 25, 2013 4:39 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby haze » Wed May 01, 2019 4:36 am

haze Wed May 01, 2019 4:36 am
To anyone experiencing this issue, could you please let us know what NVidia driver versions you are seeing this happening on?

Right click your desktop -> Nvidia Control Panel then go to Help > System Information, and the driver version will be listed at the top of the Details window.

Thank you in advance.
User avatar
haze
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 795
Joined: Sun Feb 08, 2015 8:57 pm

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby 3dworks » Sat May 11, 2019 9:58 am

3dworks Sat May 11, 2019 9:58 am
i will put myself in the list as well. i already started seeing this issue when using the lightwave plugin when the first octane releases with denoiser appeared. i found then out that the octane.app will have the same issues. my symptoms: mac shuts down hard when using denoiser (with settings to denoise while rendering in progress) in any slightly complex scene scene which uses large resolution. you will need to set it to more or about 2K wide, no matter if final render or IPR. in case the denoising setting is set to 'at completion' it will shut down at that point.

i've heard on PC it's just a shutdown, but on my 2010 mac pro it is a very unusual hard shutdown. you will need to pull the power connection for a few seconds, only then the mac can reboot. i always checked to have enough free VRAM - never out of core was used. also, i verified with a hardware monitor tool that no serious power issues with PSU are the problem. a few months ago i checked this with the lightwave plugin developer juanjo and if i remember correctly he forwarded the question to the core developers.

in the meantime i switched over to C4D and have still the same issue with this platform plugin (and the core app). apparently, small and basic render scenes with small previews / render sizes do not have any problems with the denoiser - maybe one of the reasons why it is not reported by everyone?

in my case it is no RTX card but just an older nvidia 980ti with 6G VRAM. other specs: macpro mid 2010. 48 GB RAM (octanes out of core set to 12G), mac OS 10.13.6, nvidia driver 387.10.10.10.40.127 and CUDA 418.163 (latest).

my C4D plugin version is V4.0.4-R2.
http://instagram.com/3dworksvisualcomputing

apple macpro 5,1 with nvidia gtx 980ti, 48G RAM, 2 x 2,66 GHz 6-core intel xeon/ mac os 10.13.6 + networked hp workstation with 48G RAM, netstor GPU box, 5 x nvidia gtx 980ti / windows 7 pro
User avatar
3dworks
Licensed Customer
Licensed Customer
 
Posts: 219
Joined: Fri May 21, 2010 5:08 pm
Location: Berlin

Re: Shutdowns When Using Denoiser (RTX?)

Postby haze » Sun May 12, 2019 6:41 pm

haze Sun May 12, 2019 6:41 pm
Thank you, this is very helpful info
User avatar
haze
OctaneRender Team
OctaneRender Team
 
Posts: 795
Joined: Sun Feb 08, 2015 8:57 pm
PreviousNext

Return to Maxon Cinema 4D


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

Fri Sep 20, 2019 10:33 pm [ UTC ]