Page 1 of 2

Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Fri Mar 01, 2019 5:42 am
by ITISLTW
In the newest OC Blender version, the displacement node issue is still not resolved yet. As I remember, in old versions, the displacement node allowed us to input the resolution in a textbox, and that's good enough for us. Currently the dropdown menu restricted our options, and most importantly, on the edge of geometry, the displacement will cause terrible cracks/glitch until we scale the UV down by few pixels. It brings big problems to usage like tiled displacement maps, and it kicks landscape artists out of Octane world

Please fix this bug ASAP or revert the displacement node back to old version that allows text input for the resolution. Thanks

50127131_750594105308514_7682911952342876160_o.jpg

Re: Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Fri Mar 01, 2019 3:46 pm
by J.C
Displacement is a global issue in Octane engine and has nothing to do with Blender plugin.

Re: Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Sat Mar 02, 2019 1:15 am
by ITISLTW
J.C wrote:Displacement is a global issue in Octane engine and has nothing to do with Blender plugin.

Okay, thanks for letting me know, but what I want is that we can input the resolution for displacement node rather than pick a resolution from dropdown menu. In the old OC Blender version, I inputted 511 for 512*512, 1023 for 1024*1024 and so on. Everthing worked great and there were no gaps in tiled landscape. Its a good solution better than scaling down the uv by tiny ratio that causes gaps between tiled displacement maps.

Re: Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Thu Mar 21, 2019 7:45 pm
by protovu
Hi ITISLTW,

Can you tell me, is Displacement available at all? I can't get it to do anything in Blender Octane. Works great in Carrara Octane.

If it is available, please show an image of a working nodes config.

Thank you,
Rick

Re: Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Thu Mar 21, 2019 8:29 pm
by ChrisH
Hi provotovu

Displacement works fine with Blender Octane, using the same node setup that ITISLTW shows in the post (or as I am in the attached image).
Can you show your node setup that you have a problem with!?

Re: Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Wed Mar 27, 2019 2:13 am
by linograndiotoy
Hi,

that's a tileable texture I exported from World Creator 2 and render in Octane for Blender.

No issues on the borders.

Capture.PNG


Tiling works fine:

Capture.PNG

Re: Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Wed Mar 27, 2019 3:56 pm
by J.C
linograndiotoy wrote:Hi,

that's a tileable texture I exported from World Creator 2 and render in Octane for Blender.

No issues on the borders.

Capture.PNG


Tiling works fine:

Capture.PNG


Hi Lino. Can you share the scene for a test? I always have the outer edge issue unless I scale UV map a bit down.

Re: Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Thu Mar 28, 2019 10:17 am
by J.C
Here is an example with height map from world machine:
displacement edges.png

Re: Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Thu Mar 28, 2019 4:51 pm
by ChrisH
I tested and I'm having the same problems.
It almost looks like Displacement expands the UV slightly. Setting the scale of the texture to 1.005 gets rid of the weird borders.

It's also notable that the Displacement seems to ignore the Border modes, and only uses "Wrap Around". If you could set it to Mirror it could work (not removing the problem, but the symptom..).

OctaneBlender_Displacement.png

The left one is "normal" (Scale 1.0 etc) Displacement, showing problematic borders. The right one shows the same texture, scaled down to 0.8, with Border Mode set to "Black Color" (for visualization), so the black areas should be flat (and lower than the rest), which they aren't.


BTW, I exported it to an ORBX an tested in SA, and with the same issues..

(2018.1 RC6 / v17.5 [also tested in 2019.1 XB1 Standalone])

Re: Please rollback the Displacement node back to old version

PostPosted: Thu Mar 28, 2019 6:23 pm
by grimm
I just did a quick test with 16.3.3 and didn't have any issues. These are the steps I followed:

1 - created a plane
2 - went to top view (7)
3 - UV unwrapped with project from view
4 - Pack islands (to make sure that the UVs exactly match the image)
5 - Added an array modifier to test tiling
6 - Set up the nodes and rendered in the preview (I set the displacement texture size to 4096x4096)

displacementtest.png


I'm thinking that either your UVs are not exactly on the image borders or there are some artifacts in your displacement images?